Chris Semmelink en Tineke van den Eerenbeemd. Chris liet zich voor zijn schilderij inspireren door Bonnard, zijn werk omvat oneindige kleurnuances.
Chris Semmelink en Tineke van den Eerenbeemd. Chris liet zich voor zijn schilderij inspireren door Bonnard, zijn werk omvat oneindige kleurnuances. (Foto: )

'Fascinatie' biedt brede kijk op kunst: kunstenaars laten gezicht zien

Deventer - Piemels en Madonna's horen bij de tentoonstelling 'Allemachtig Schijnheilig' van Tineke van den Eerenbeemd en Patricia Achenbach. Zij maken deel uit van de groep kunstenaars die vanaf 8 februari in de Bergkerk exposeren.

Door Gerreke van den Bosch

,,Als kind wilde ik nooit bij de pastoor op schoot zitten", vertelt Tineke over de inspiratie voor haar thema. ,,Ik kom uit Brabant en heb een katholieke achtergrond. Al die verhalen die steeds meer loskomen over het misbruik van kinderen, ik vind het schandalig. En dan die nonnen die baby's verkochten! Vroeger was ik gelovig. Nu niet meer. Toen ik klein was, was het bijna heiligschennis als je niet bij de pastoor op schoot wilde zitten. Blijkbaar moet ik er op deze manier mee afrekenen. Ik laat iets van mezelf zien. Ik ben ook kunstenaar geworden om zaken aan de kaak te stellen. Kijk eens in de maatschappij…het zijn vaak de kunstenaars die dingen aanzwengelen."

Fascinatie
Chris Semmelink is samen met Tineke initiatiefnemer van de expositie 'Fascinatie'. Hij heeft met rode oortjes naar het verhaal van zijn collega zitten luisteren. ,,Wat een ontboezemingen. Nooit geweten. Ik ben het trouwens niet helemaal eens met de stelling dat je als kunstenaar zaken aan moet zwengelen. Ik vind dat je in eerste instantie verplicht bent je hart te volgen en dingen te maken. Mijn insteek is dat ik een eigen wereld wil creëren die voor anderen toegankelijk is. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of de ander zich daar voor open wil stellen."

Er is grote diversiteit in de tentoonstelling van Platform Deventer Kunst die tot en met 31 maart duurt. In totaal doen 34 kunstenaars mee. Als koppel gingen zij de uitdaging met elkaar aan met als einddoel de expositie. Tineke: ,, Iedere kunstenaar heeft wel iets specifieks: materiaal, gereedschap, terugkerende thema's, taal, een andere kunstenaar die je fascineert. Het is spannend om te zien wat er gebeurt als twee personen samen werk maken vanuit een gezamenlijke fascinatie en een persoonlijke benadering. Chris en ik wilden graag een nieuwe uitdaging aangaan: kunstenaars bij elkaar brengen. Van daaruit ontstond het idee voor het thema 'fascinatie'."

Chris vult aan: ,,We wilden een expositie waarbij niet zozeer een 'opgelegd' thema de inhoud zou bepalen, maar juist vanuit een specifieke interesse/fascinatie van de kunstenaar zelf. Er vanuit gaande dat die kunstenaar iemand kent met wie hij een gezamenlijke interesse deelt. Dat hoeft niet per se ook een beeldend kunstenaar te zijn maar wel iemand met een artistiek métier."

Eigenwijs
Ineke zegt het leuk te vinden dat mensen de samenwerking zijn aangegaan met als resultaat een aantal mooie werken. ,,Ze zijn zelf ook enthousiast. Soms pakte samenwerken niet goed uit. Kunstenaars zijn heel eigenwijs. Als kunstenaar heb je vaak een sterke opinie. Maar de samenwerking kan ook spaak lopen door de factor tijd. In totaal heeft iedereen er anderhalf jaar over kunnen doen. We hadden de tentoonstelling vorig jaar al willen houden maar er was geen ruimte beschikbaar."

Bakens verzetten
Voor de tentoonstelling koos ieder een eigen ontwerp. ,,Het werk is allemaal nieuw en ook te koop. Ik schat in dat minder dan vijftig procent van de kunstenaars kan leven van het werk dat zij verkopen. Voor ons is verkoop en naamsbekendheid belangrijk. Daarnaast vinden wij het leuk om te laten zien dat wij niet een saai platform zijn met eenheidsworst. We zijn al een tijdje bezig met vernieuwing. De bakens verzetten en nieuwe paden bewandelen. Ik vind wel dat het werkt. Samenwerken met iemand anders bijvoorbeeld biedt een opening om anders met jezelf bezig te zijn. Ik heb samen met schilder Peter de Volder de Franse schilder Pierre Bonnard gekozen als uitgangspunt. Voor ons is het meer dan alleen dingen maken of alleen in een ivoren toren zitten. "

Ineke knikt instemmend. ,,De voorbereidingen en de inrichting horen daar ook bij. Het is een mooi geheel geworden: abstract, sober, kleurrijk…het is er allemaal."
De expositie loopt t/m zondag 31 maart. De Bergkerk is geopend van di. t/m zo. van 11.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis. Elke dag is een van de deelnemende kunstenaars van 14.00 - 16.00 uur aanwezig om toelichting te geven. Bij de balie van de Bergkerk is voor slechts €3.00 een boekje te koop, waarin toelichting van de kunstenaars op hun fascinatie terug te lezen is. Locatie: Bergkerkplein1 te Deventer.

www.deventerkunstenaars.nl

Meer berichten