Expositie over democratie en vrouwenkiesrecht

Deventer - In de Stadsetalage van het stadhuis in Deventer is vanaf 15 februari 2019 de tentoonstelling 'VOXPOP, alle stemmen gelden' te bezichtigen. De tentoonstelling vertelt het verhaal over 100 jaar kiesrecht en de prominente rol die Deventer hierin vervulde.

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Kiesrecht voor mannen én vrouwen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Deventer werd een decor voor de vele discussies, debatten en demonstraties.
Het was oud-wethouder van Deventer, Henri Marchant, die de initiatiefwet voor vrouwenkiesrecht indiende bij de Tweede Kamer. Ook was Deventer de eerste grote stad met een vrouwelijke wethouder en vond in de Buitensociëteit een belangrijke ontmoeting plaats, waar Aletta Jacobs bij aanwezig was.
Van ridders en regenten naar Thorbecke. De tentoonstelling neemt je op een interactieve manier mee in de geschiedenis van democratie naar de tijd van nu. Test jouw kennis en ontmoet jongeren die zich anno 2019 inzetten voor een mooier Deventer.

Meer informatie over de expositie is te vinden op https://gemeenteraad.deventer.nl/expositie-voxpop.

Meer berichten