Foto:

Musicalkostuums onder de hamer

Deventer - Stichting Deventer Jeugd Musical hield voor het eerst een kostuumsale vanuit de 'nieuwe culturele coldspot' van Deventer aan de Van Hetenstraat 57. Het laatste onderkomen van de musicalclub.

Door Gerreke van den Bosch

In de voormalige school huizen ook andere stichtingen. De stichting DAP zorgde zondag voor de catering van lokale Turkse hapjes, Stichting Jongerennet organiseerde met jongeren uit Eritrea een volleybaltoernooi in de gymzaal en de aanwezige kunstenaars openden hun ruimte voor bezichtiging. PR medewerker Jos Kroon had meer bezoekers verwacht. ,,Ik schat dat er minder dan 75 mensen zijn gekomen. Er is ook nog een aantal raadsleden geweest. In totaal hebben we voor 600 euro verkocht. We hadden gehoopt op 1000 euro. Wat we met het restant gaan doen, daar vergaderen we volgende week over."

Twee maanden geleden is door de gemeente de verwarming uitgezet, uit veiligheidsoverwegingen. ,,Vandaar de naam coldspot. In eerste instantie zouden we naar dit pand verhuizen met het Muziekhuis, het Taalhuis en de circusschool. We moesten weg uit het Geertruiden. Toen we hier naartoe verhuisden werd het huurcontract op het laatst afgekapt vanwege de conditie van de verwarming. Ze hebben het 10 jaar gedaan zonder onderhoud en nu worden ze uitgezet. Inmiddels hebben we wel een heater kunnen regelen voor de gymzaal maar die maakt flink veel herrie. Daar heb je met zingen behoorlijk last van. We hebben gelukkig wel ruimte voor decorbouw en ruimte voor de kostuumploeg. Er is een toezegging van wethouder Kolkman dat wij hier nog 1,5 jaar kunnen zitten. Daarna moeten we weer op zoek naar iets anders", vertelt Jos met een sip gezicht.

De Deventer Musical heeft de laatste jaren al heel wat omzwervingen moeten maken. De stichting bedruipt zich van de contributie van de leden en sponsoren zoals de Lions. Op de grond staan bananendozen en de vrijwilligers zijn druk in de weer om de zaken te ordenen. Hendrik Jan van den Berg is de kleermaker. ,,Dat is ook mijn beroep. Voor de musicalvereniging doe ik het als hobby. Het is mijn laatste en vijfde jaar, dan ga ik op zoek naar ander vrijwilligerswerk. Ik ben nu bezig met de couture-opleiding. Ik altijd actief bezig met iets. De liefde voor handwerk is ontstaan toen ik als kind astmatisch was en niet mee kon doen met de voetbal. Er was toen nog niet zoveel keuze als nu. Toen ben ik maar gaan handwerken met de meisjes en dat ging prima. Ik kom uit een creatieve familie."

Op 27 februari houdt Deventer Jeugd Musical auditieklas, kinderen die zin hebben kunnen komen om een auditie te doen. Kinderen die passen in de groep en talent hebben voor zang, dans en acteren worden toegelaten tot de Deventer Jeugd Musical. Helaas kunnen er jaarlijks slechts enkele kinderen aangenomen worden om de groep niet groter te maken dan 50 kinderen. Eenmaal toegelaten kunnen kinderen lid blijven tot en met 19 jaar.

Meer berichten