Luca: ,,Ik geniet van het werk hier. Ik word geholpen door vrienden en familie. Wat ik ga doen als ik in juni klaar ben, zie ik dan wel weer."
Luca: ,,Ik geniet van het werk hier. Ik word geholpen door vrienden en familie. Wat ik ga doen als ik in juni klaar ben, zie ik dan wel weer." (Foto: )

Reuring gaat verloedering tegen: vrije vogel in paviljoen Vogeleiland

Deventer - Het nieuwe pop-up café van Luca Sommerdijk (21) op het Vogeleiland houdt de drukte er overdag in. ,,In de avonduren willen we dat het wordt afgesloten, want dan wordt het park bevolkt door drugdealers, loverboys en hangjeugd," zegt bestuurslid Freekje Vervoort van stichting Vogeleiland.

Door Gerreke van den Bosch

Het bestuur wil verloedering van de 'Achtertuin van Deventer' tegengaan en de originele opzet behouden. ,,Wij opteren voor het behoud van de dieren, dat is de volgende strijd die we gaan voeren. Wat zou het Vogeleiland zijn zonder de vogels? Dat zou niet anders zijn dan verlengstuk van het Rijsterborgherpark. De grote diversiteit aan vogels is juist de charme van dat stukje plantsoen. Het gedachtegoed van het eiland is altijd geweest dat het bestemd is voor de vogels. We zijn blij dat gemeente de opstallen overneemt."

Het Rijsterborgherpark werd na 1874 aangelegd volgens ontwerp van tuinarchitect Springer en is sinds 1968 een rijksmonument. Na een periode van verval en sluiting werd het Vogeleiland in 1992 gerenoveerd en weer opengesteld. Sindsdien beheert Stichting Vogeleiland het eiland met de dieren en vogels. ,,Eind vorig jaar luidden we de noodklok. Voor ons was het niet langer financieel haalbaar. De gemeente sprong in de bres. De dierverblijven werden provisorisch opgeknapt en er is nu een dierverzorger die door de gemeente wordt betaald."

Luca Sommerdijk bepaalt tot juni het reilen en zeilen in het paviljoen. Luca: ,,Ik pacht dit pand van het vogeleiland en krijg hulp van familie en vrienden. Het is eigenlijk bij toeval dat ik dit ben gaan doen. Ik heb theater gestudeerd en ben daarna twee jaar op reis gegaan. Ik was in Slowakije toen mijn moeder belde en vroeg of ik oren had naar het beheer. Ik moest er wel over nadenken want het zou het einde van het reizen betekenen. Ik kwam begin januari terug en ben gelijk gaan kijken. Sinds die tijd heb ik ook geen seconde rust meer gehad", zegt ze met een lach. ,,Het is voor zes maanden een pop up-café. Het is de bedoeling dat er een commercieel bedrijf in komt. Ik vind het eigenlijk nog steeds een beetje gek om te zeggen dat ik de touwtjes in handen heb. Ik heb verschillende baantjes gehad in de horeca, maar niet zoals dit. Ik vind het tof om dingen zelf te ontdekken en daarbij houd ik van organiseren. Ik ben gek op de natuur en dat is hier heel speciaal eigenlijk. Je zit in de stad en toch dichtbij de natuur. Het mooie van dit punt is dat je alle kanten op kunt kijken. Als ik hier op zondag om half 9 ben, dan zie ik Deventer wakker worden."

Luca trekt bezoekers aan van haar eigen leeftijd. ,,Ik ben voorstander van consuminderen en bewust zijn van wat we 'ervan vinden'. Daarom heb ik geen vaste menukaart voor bijvoorbeeld de lunches. Ik pas het menu aan bij het seizoen en dat doe ik samen met Maaike Diks. Ik heb zeer vriendelijke prijzen, want ik hoef niet keihard te cashen. Ik wil er vooral van leren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden