Kunstenlab podium toont documentaire over Anna Politkovskaya, kritische journaliste en mensenrechtenactiviste

Deventer - Op zondag 24 februari om 14.30 toont Kunstenlab de documentaire 'Anna, Seven Years on the Frontline'. Deze documentaire gaat over het leven en werk van in 2006 vermoordde Russische journaliste Anna Politkovskaja. Aansluitend op de vertoning gaat journalist Raymond van den Boogaard (De Groene Amsterdammer) in gesprek met de documentairemaker Masha Novikova. De documentaire wordt getoond in het kader van de tentoonstelling van Peter Koole met een serie kunstwerken over Anna Politkovskaja. 

Masha Novikova legt in de documentaire 'Anna, Seven Years on the Frontline' het leven van de Russische journaliste Anna Politkovskaja vast in de 7 jaren dat de journaliste werkte aan de frontlinie van Tsjetsjenië.  De journaliste bracht zichzelf voortdurend in gevaar, voelde zich alleen, maar vond dat ze dit moest doen. Masha Novikova reist haar achterna, verplaatst zich in haar gedachten en dromen, en spreekt met mensen die Anna kenden en met haar werkten, collega-journalisten en de mensenrechtenverdediger Lidia Yusupova. 

Aansluitend op de documentaire gaat historicus en journalist Raymond van den Boogaard is gesprek met Masha Novikova. Ook het publiek wordt van harte uitgenodigd vragen te stellen. Kunstenaar Peter Koole is ook aanwezig en geeft een toelichting op zijn werk.

Dedicated to Anna Politkovskaya is de titel van de serie schilderijen van Rotterdamse schilder Peter Koole. In 2006 werd de Russische journaliste Anna Politkovskaja voor de entree van haar appartement in Moskou vermoord. Met deze serie werken realiseert Peter Koole een monument voor Politkovskaja, een poging om haar niet te doen vergeten. 
 

Meer berichten