Logo deventerpost.nl

De Posterenk in oorlog en wederopbouw

DEVENTER - Klaas Smit heeft een boek geschreven over De Posterenk in oorlogstijd en wederopbouw. 

Op 10 december vond in de Wilpermolen de aanbieding van het eerste exemplaar plaats in aanwezigheid van de burgemeester van Voorst, dhr. Jos Penninx. Dhr Penninx benadrukte in zijn toespraak het belang van dit boek voor de gemeente Voorst. Hij riep de inwoners op bij het lezen ervan zich te realiseren welke keus zij in de beschreven omstandigheden zouden hebben gemaakt. Verder roemde hij het monnikenwerk dat Klaas Smit gedurende bijna 10 jaar aan deze uitgave heeft verricht.
De eerste druk is al uitverkocht. Vanaf 24 decemeber zal de tweede druk verkrijgbaar zijn (voor € 19,95) bij Boekhandel Oonk te Twello, Boekwinkel de Negro in Bathmen en bij Bakker Gerrits te Wilp. U kunt het boek ook bestellen via boekposterenk@gmail.com en het na afspraak dan ophalen.

Over het boek
Je zou denken dat meer dan 70 jaar na de tweedewereldoorlog wel alles over dit onderwerp is verteld. Inderdaad hebben vele historici zich erover uit gelaten. Dat geldt ook voor de jaren erna die bekend zijn geworden als de wederopbouw. Toch voegt dit boek unieks toe aan de al bestaande literatuur. Voor het eerst komen de inwoners van de Posterenk zelf aan het woord. Voor het eerst ook worden hun persoonlijke herinneringen zichtbaar in hun eigen foto's.
Er ontstaat zo een beeld van een hechte dorpsgemeenschap die elkaar vaak door dik en dun steunde. Het was een gemeenschap met markante persoonlijkheden die zich niet zonder slag of stoot de les lieten lezen door de bezetter. Maar die ook heel goed wist hoe ze samen van vrolijke gebeurtenissen konden genieten.

Maar ook in de tijd na de tweede wereldoorlog lieten de Posterenkers elkaar niet los. Er was veel vernield. Veel mensen waren dakloos geworden. En daarbij kwamen natuurlijk ook allerlei nieuwe ontwikkelingen die niet aan de Posterenk voorbij gingen. Het verenigingsleven bloeide weer op. De jeugd die in de oorlog niet echt kind had kunnen zijn, sloeg zijn vleugels uit. Maar ook de ontwikkelingen in wetenschap en politiek gingen niet aan de Posterenk voorbij.
Het is de kracht van deze uitgave dat al deze ontwikkelingen niet als abstracte maatschappelijke ontwikkelingen worden beschreven, maar als concrete gebeurtenissen die door de inwoners van de Posterenk zelf worden verteld.
In het Nawoord komt de auteur, oud-inwoner van de Posterenk, zelf aan het woord: Mijn herinneringen zijn niet voldoende om een boek als dit vol te schrijven. Maar van jongs af aan had ik een grote interesse in geschiedenis, en met name in die van de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig waren er vele (oud)dorpsgenoten die mij op levendige wijze hun ervaringen uit die tijd deelachtig maakten. De gesprekken met hen zal ik niet gauw vergeten - hun parate kennis over die tijd verbaast me ook nu nog. Dat geldt ook voor de humor waarmee ze op die bewogen tijd terugkeken. En wat een schat aan beeldmateriaal vertrouwden ze aan me toe! ... Ik hoop dat ik voor u als lezer de geschiedenis van de Posterenk zoals die door zijn inwoners is beleefd, met dit boek weer tot leven heb kunnen brengen.
Als er daarbij af en toe een glimlach om uw lippen is verschenen, ben ik een tevreden schrijver.

Reageer als eerste
Meer berichten