Logopedie en autisme: logisch!

Deventer - Jordy vertelt altijd graag, maar er is geen touw aan vast te knopen. Bij de vraag 'Wat is er aan de hand?' kijkt Marit naar haar handen. Lukas van 6 is een slimme leerling en gebruikt hele moeilijke woorden. Het eten is bij Nisa een drama. Meloen en ei wil zij niet eten omdat het 'glibbert' in haar mond.

Autisme staat centraal tijdens de Dag van de Logopedie op 6 maart.  Mensen met 'een stoornis in het autistisch spectrum' hebben moeite met communiceren. Logopediste Patricia Wensink van Logopedie Deventer-C vertelt: "Ze worden vaak verkeerd begrepen. Ze vinden het lastig contacten met anderen te leggen. In een gesprek praten zij er tussendoor. En hun eigen verhaal kan warrig zijn." Logopediste Heleen Hofland van Logopediepraktijk Colmschate-Schalkhaar vult aan: "Of ze nemen iets letterlijk dat figuurlijk is bedoeld. Hierdoor begrijpen ze de communicatie niet altijd. Of zij worden zelf verkeerd begrepen. Ook dit heeft dan gevolgen voor de contacten die je hebt."

Daarnaast verwerken ze prikkels anders. Ze horen, voelen, zien, proeven, ruiken sterker of zwakker. Dat heeft niets te maken met intelligentie of sociale omgeving. Eén op de honderd Nederlanders heeft autisme.

Logopedisten zijn specialist op het gebied van communiceren. Hierbij horen niet alleen woordenschat, zinsbouw en uitspraak. Ook vaardigheden om te komen tot contact horen hierbij. Denk aan vragen om informatie, de kern weergeven van een verhaal, rekening houden met wat een ander nog niet weet. En op latere leeftijd: hoe start je een gesprek en hoe vraag je iemand de weg. Maar ook weten logopedisten veel over eten, drinken en prikkelverwerking in het mondgebied. 

In de regio Midden IJssel werken de logopedisten samen. Op de website www.logismiddenijssel.nl staan de praktijken en de specialisaties van de logopedisten. Bijvoorbeeld op het gebied van autisme. Meer informatie over logopedie is te vinden op www.logopedie.nl.  

Meer berichten