Susanne de Jong met in haar handen het boek van Aletta Jacobs met uitklapbare pagina's over het vrouwelijk lichaam
Susanne de Jong met in haar handen het boek van Aletta Jacobs met uitklapbare pagina's over het vrouwelijk lichaam (Foto: Auke Pluim)

Lezingen en colleges in Boekenweek

Deventer - In het kader van de Deventer Boekenweek worden er enkele interessante lezingen en minicolleges verzorgd door boekhandel Praamstra en de bibliotheek. Bij Praamstra wordt een lezing verzorgd over de dichter J.A. dèr Mouw (Adwaita), de bibliotheek behandelt de boekhandel in de Gouden Eeuw en er zijn twee mini colleges over historische vrouwen.

Door Leo Polhuys

De lezing in de bibliotheek wordt gegeven door Andrew Pettegree, hoogleraar moderne geschiedenis aan de universiteit van St. Andrews in Schotland en Arthur der Weduwen, van Nederlandse oorsprong, historicus aan dezelfde universiteit. Susanne de Jong van de bibliotheek: ''Pettegree is wereldwijd een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van de boekdrukkunst. Hij en Der Weduwen zijn bezig aan een Europese tournee ter promotie van hun boek. In de welvarende Nederlandse Gouden Eeuw was er meer dan de VOC en de beroemde kunstschilders. Er werd meer dan elders in Europa gelezen. De lezing is in het Engels en Nederlands. De colleges worden verzorgd door Olga van Marion en Mineke Bosch. Eerstgenoemde spreekt over Adriana van Rijnsdorps boek De driftige minnaars, Mineke over de feministe en strijdster voor vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs. Hun boeken werden in hun tijd fel bekritiseerd. Olga en Mineke gaan in op acceptatie van hedendaagse schrijfsters.'' Het boek van Aletta Jacobs wordt tijdens de bijeenkomst tentoongesteld.

Adwaita
Adwaita was het pseudoniem van Johannes Andreas dèr Mouw (1863-1919) en verwijst naar de gelijknamige Oosterse religieus-filosofische stroming. De dichter, die pas op latere leeftijd publiceerde, is beschreven in Lucien Custers' boek Alleen in wervelende wereld. Custers verzorgt de lezing bij de boekhandel. Praamstra's Chrisjan van Marissing heeft thuis wel iets van de dichter op de plank staan. ''Soms pak ik een boek en lees ik een paar regels van hem. Dèr Mouw had veel belangstelling voor Oosterse filosofie en mystiek, wat mooi tot uiting komt in zijn beroemdste versregel: ''Ik ben Brahman, maar we zitten zonder meid.'' Hij heeft een tijdje in Deventer gewoond vandaar dat we in Deventer ook een Hof van Adwaita hebben. Het is belangrijk dat tijdens de Boekenweek ook de wat onbekendere schrijvers en dichters aan bod komen, die ook voor een kleiner lezerspubliek interessant zijn.''

Lezing J.A. dèr Mouw, boekhandel Praamstra, 26 maart, 20.00 uur. Toegang 10 euro, reserveren via de winkel. Boekpresentatie De Boekhandel van de wereld. Drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw, bibliotheek Stromarkt, 25 maart, 20.00 uur. Inloop 19.30 uur. De minicolleges zijn inmiddels volgeboekt. Het complete programma van de Deventer Boekenweek is te vinden op www.deventerboekenweek.nl

Meer berichten