Meta: ,,Eigenlijk wil ik niet echt een aparte dag hoor. Ik vind het accent erop ook niet goed."
Meta: ,,Eigenlijk wil ik niet echt een aparte dag hoor. Ik vind het accent erop ook niet goed." (Foto: )

Hoge drempels in Deventer centrum; slechtziende Meta voelt zich beperkt

Deventer - ,,Wij die slechtziend zijn, blind en of achter een rollator hinkelen, willen ook graag onbevangen winkelen", rijmt de 98- jarige Meta van Beek. Hiermee geeft ze op een bijzondere manier weer wat haar dwarszit.

Door Gerreke van den Bosch

,,Ik kom niet veel de deur uit, want ik hinkel al vijf jaar achter een rollator. Ik woon gelukkig prachtig in een flat aan de Rembrandtkade. Voor de grap zeg ik weleens: ik woon op zes hoog vóór, maar ik hoor en zie heel veel van al die mensen die bij mij voorbij en langs komen. Ik ben 98,5 maar nog steeds fit in mijn kop. Ik krijg goede zorg van Carinova, Buurtzorg en de engelen die mij omringen. Maar ik zou graag wat vaker de stad in willen gaan om onbevangen te winkelen of voor een hapje en een drankje. Helaas is dat haast onmogelijk met een rollator of rolstoel."

Drempels
,,Vorig jaar ben ik met iemand die een auto heeft met de rolstoel naar de stad gegaan. Eenmaal in de stad viel het mij op dat ik op veel plekken waar ik wilde zijn, niet naar binnen kon. De rolstoel kon de hoge drempels niet over. Ik sprak hierover met iemand die blind is en hij gaf aan ook de nodige obstakels tegen te komen in het centrum. Wat hem parten speelt is de slordige en slecht geplaveide straten en de aankondigingsborden die her en der verspreid staan. Toen ik in de stad was heb ik heel goed opgelet maar ik zag geen enkele persoon met een rollator of rolstoel. Ik denk dat dit is omdat ze nergens naar binnen kunnen", uit Meta haar grieven. De Deventerse blijft ondanks dat zij op leeftijd is erg betrokken bij haar omgeving. Een webbox met opties als muziek, nieuws, boeken, tv en andere media verlevendigt haar bestaan. ,,Met de webbox haal ik de hele wereld naar binnen. Het bestaat inmiddels 15 jaar. Ik kan er ook de ondertiteling op tv mee regelen. Als ik de webbox niet had..."

Meta heeft een uitnodiging ontvangen voor een bijeenkomst in Sociëteit de Hereeniging op de Grote Poot maar maakt zich er zorgen over. ,,Ik weet niet of ik daar wel met een rollator naar binnen kan. Lang niet alle gebouwen zijn rolstoeltoegankelijk. Sommige restaurants geven aan dat ze rolstoeltoegankelijk zijn. Eigenlijk is dat heel jammer want de horeca en MKB zijn belanghebbend dat zoveel mogelijk mensen hen bezoeken en wij zijn dat ook want wij willen hen heel graag bezoeken. En er is ook nog een ander punt: je mag na een bepaalde tijd met de auto de stad niet meer in en dat is al 's ochtends al heel vroeg. Als ik weggebracht zou worden naar een bepaald punt zou ik nog niet kunnen winkelen, want dan zijn alle winkels nog niet open. Terug wandelen naar een bepaald punt, zoals bijvoorbeeld achter de Hema is op mijn leeftijd niet meer te doen. Misschien is het een idee als de gemeente één dag per maand de stad toegankelijk zou kunnen maken voor mensen met rollators en in een rolstoel. Ze zouden dan op bepaalde punt afgezet en opgehaald kunnen worden", besluit de Deventerse.

Meer berichten