Wouter Aalders geeft een demonstratie hoe een oefening kan worden uitgevoerd.
Wouter Aalders geeft een demonstratie hoe een oefening kan worden uitgevoerd. (Foto: )

Bewegen als medicijn: speciale route zet dorp in beweging

Diepenveen - De eerste beweegroute in de Diepenveense bossen werd zaterdag 9 maart voor het eerst in gebruik genomen.

Door Gerreke van den Bosch

Diepenveners Wouter Aalders en Elske Oost gaven de eerste aanzet voor de beweegroutes in en om Diepenveen. Aalders: ,,Het is mijn droom dat iedereen kan bewegen. Niet alleen gezonde mensen maar vooral ook kinderen, mensen die depressief zijn of met burn-outklachten kampen en chronisch zieken. En dan is er nog een groep mensen die wel graag willen bewegen maar niet goed durft na bijvoorbeeld een hartinfarct of blessures. Waar het in feite aan ontbreekt is dat mensen niet kunnen bewegen op hun eigen niveau", weet fysiotherapeut en manueel therapeut Aalders van de Spil. In het paramedisch centrum aan de Draaiomsweg werden de eerste meters gemaakt voor de route. Het plan voor beweegroutes voor Diepenveen en Deventer ontstond op de behandeltafel in een gesprek tussen Aalders en speelruimtespecialist Elske Oost. ,,We kwamen tot de conclusie dat wij Diepenveners in beweging willen zetten. Bewegen is niet alleen gezond maar kan ook een moment zijn van ontmoeten. Daarbij is het goed voor de geest vooral bij depressie. Bewegen en sporten helpt want dan maakt het lichaam endorfine aan, het gelukshormoon. Waardoor je minder medicijnen nodig hebt."

Boomstammen
Het beweegroute-idee is in principe eenvoudig. Voor de bewegingsoefeningen worden zoveel mogelijk bestaande en natuurlijke elementen gebruikt zoals zitbanken, boomstammen of opstapjes. De eerste beweegroute is letterlijk en figuurlijke een groeimodel. ,,De routes en bebording worden zo opgezet dat we de flyers af en toe kunnen bijwerken met nieuwe activiteiten en nieuwe verhalen. De sociale cohesie wordt versterkt doordat steeds meer dorpbewoners betrokken raken. Tegelijk worden lokale bezienswaardigheden, horeca, schoolpleinen, speel/sportplekken, oude kerkpaden, bos, natuur en verhalen ingebed. We hebben vier routes gepland maar we moeten eerst de subsidie zien rond te krijgen. En we hebben meer vrijwilligers nodig. De route uitrollen is heel veel werk. Een van de andere routes die we nog willen realiseren is de seniorenroute 'een rondje rond de kerk'. De seniorenroute is al een bekend rondje voor bewoners van Huize Salland. Als alles volgens plan verloopt komt er meer uitdaging met extra speelaanleidingen en een rustpunt. Verder hebben we nog 'Natuurbeleving', 'Dorpsroute' en 'Activiteitenroute'. Er zijn twee startpunten met faciliteiten, zoals toilet."

Stappen
Maar er is meer…De bedoeling is dat er een app wordt ontwikkelend met daarin de routes en het aantal stappen opgedeeld in 1000, 3000 en 5000 stappen. ,,Deelnemers weten dan precies waar ze aan beginnen. Tijdens die routes zijn er een aantal beweegopdrachten, de moeilijkheidsgraad loopt van 1 tot 3 duimen. Ik kan via de app communiceren met de cliënt. Ik kan hem of haar persoonlijke oefeningen en instructies geven via de app. De kracht van de app is dat er rustpunten in zijn opgenomen. Dit geeft veiligheid want wij merken dat mensen toch bang zijn om te bewegen na bijvoorbeeld een infarct, een nieuwe knie of heup. Ze moeten leren om weer vertrouwen te krijgen in hun lijf en leren omgaan met een beperking of handicap. Geweldig dat je vanuit de praktijk mensen in beweging kunt zetten", vertelt Aalders niet zonder trots. Hij is uitgenodigd om 4 september een presentatie te geven een het Regionaal Genootschap Fysiotherapie. ,,Er zijn veel fysiopraktijken die interesse in dit initiatief hebben maar ze realiseren zich ook dat het veel geld kost."

Helmi Lever van stichting Fooruit onthulde zaterdag met twee andere dames het bord met de plattegrond van de route en de opdrachten. ,,Ik heb in de beginfase meegedacht. Het is de bedoeling dat de route ook toegankelijk wordt voor rolstoelgebruikers. Ook voor hen is het is belangrijk om in beweging te blijven. Het is fijn dat je toch het bos in kunt ondanks dat je een beperking hebt. Wij promoten de route via de website en facebook van stichting Fooruit. Ik ga de route ook langs met de routemaker van scootmobielvereniging de Stokvisrijders. Kijken wat de mogelijkheden zijn. Op dit moment is het niet echt toegankelijk voor mensen met bewegingsproblematiek. We hopen dat dit nog komt. De omgeving nodigt in ieder geval uit tot bewegen."

www.samengezondindeventer.nl/nieuw-beweegroute-diepenveen/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden