Mahnaz Abbasi viert Perzisch nieuwjaar in Deventer

Deventer - Mahnaz Abbasi komt uit Perzië en is eigenaar van Perzische catering mahnaz.nl in Deventer. Aanstaande donderdag is het Perzische nieuwjaar (Norooz).

'Norooz' is het begin van het Perzische nieuwjaar. Het woord betekent in het Perzisch letterlijk "Nieuwe dag". Norooz wordt in Iran, maar ook ver daarbuiten, gevierd op of rond 21 maart. Op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. Op deze dag is de nacht en dag precies even lang.

Norooz wordt gevierd in Azerbeidzjan, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en een deel in India, Kirgizië, Pakistan, Kazachstan en Turkije. Voor de Nederlanders is dit het begin van de lente. In Iran is Norooz hét grote feest van het jaar. Schoolkinderen hebben twee weken vakantie. Het is de dag dat de Iraniërs nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de Iraanse huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers, en allerlei mooie voorwerpen. Tijdens Nowruz zijn Amoo Nowruz en Haji Firuz de belangrijkste figuren. Amoo Nowruz is een blanke, oude, wijze man met een witte baard. Haji Firuz is een zwarte (zwartgeschminkte) man die gekleed is in een kleurrijk pak en die rode lippen heeft. Ze brengen cadeautjes voor de mensen. De overeenkomst tussen Sinterklaas en Zwarte Piet is duidelijk.

Het Norooz feest is al heel oud en dateert van lang voor de komst van de Islam in Iran. Norooz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het  nieuwjaarsfeest op 1 januari in Nederland. Rondom het nieuwjaar bestaan verschillende hele oude festiviteiten. Het springen over 7 vuren een laatste woensdag vóór Norooz, de feesten van Norooz zelf en het vieren van 'siezda bedar'op dertiende dag van het nieuw jaar( picknicken dag)zijn onderdelen daarvan.

Tijdens Norooz zijn in de huizen van de Iraniërs de 'haft Sin' te vinden. Haft Sin betekent letterlijk 7 "sin". Zeven is een heilig getal in veel volken en culturen. Door de eeuwen heen is de gewoonte om met Norooz 7 soorten planten of zaden te laten groeien als symbool van het opnieuw starten van het leven veranderd in het in huis hebben van 7 voorwerpen die met de Perzische letter Sin beginnen. De voorwerpen zijn:

Appel (Sieb) dit representeert gezondheid en schoonheid. Groente (Sabzeh) spruiten van bijvoorbeeld linzen, die wedergeboorte voorstellen. (Samanoe) een zoete pudding van ontkiemd graan die de ultieme verfijning van de Perzische kookkunst representeert. Knoflook (Sir) oftewel medicijn Azijn (Serkeh) leeftijd en geduld voorstellend). (Somaq) bessen die staan voor de kleur van de zonsopgang (Sendzjed) de zoete vrucht van de lotus.

Op de tafel zijn nog meer symbolische zaken te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal), een goudvis in een kom als symbool van het leven. Ook staat er een spiegel, als symbool die het licht – dat als heilig wordt beschouwd – reflecteert en vermenigvuldigt. Aan weerszijden staat een brandende kaars voor ieder kind in de familie. De kaarsen representeren geluk.

Meer berichten