Jan Dijk, Carel Roelvink, Willem Kers en Tonnie Lunenburg komen op voor hun rechten en die van anderen.
Jan Dijk, Carel Roelvink, Willem Kers en Tonnie Lunenburg komen op voor hun rechten en die van anderen. (Foto: )

Overlevers staan in de kou: 'Wij hebben ons leven lang betaald'

Deventer - De Deventer Overlevers stonden maandag op het Grote Kerkhof met een protestactie voor een goed pensioen. De vier mannen laten regelmatig van zich horen en gingen in januari zelfs naar Den Haag om hun beklag te doen over de politiek.

Door Gerreke van den Bosch

Teleurgesteld zijn ze niet alleen in de politici, maar ook in de manier waarop ze behandeld worden door hun werkgevers. Jan Dijk is met zijn 59 jaar de jongste van het stel. Carel Roelvink mag zich met zijn 60 jaar scharen onder de zestigers net als Tonnie Lunenburg (68) en Willem Kers (67). Ze kennen elkaar al jaren en hebben maar een half woord nodig. Hard werken om op een eerlijke manier hun brood te verdienen, heeft hen naar eigen zeggen bitter weinig opgeleverd.

Carel Roelvink verwoordt namens zijn kameraden waar de schoen wringt. ,,We moeten rondkomen van een minimumloon en we zien ook ons pensioen dalen. Nu de partnertoeslag er niet meer is, komen wij in de problemen. Ik heb 53 jaar gewerkt en als ik 68 jaar ben dan moet ik nog weer twee jaar overbruggen. Dat betekent dat ik tot mijn 70e moet doorwerken of ik moet gaan stelen. 'Ik ga stelen!' roep ik weleens voor de grap, maar het is triest dat we nooit worden gehoord. Lodewijk Asscher is hier twee keer geweest en wij zijn zelf in Den Haag geweest. Tot nu toe heeft het ons alleen valse hoop gegeven."

De rest van de groep valt bij. ,,We missen echt concreet iemand die ons helpt. We doen dit niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen. Wij willen de partnertoeslag terug en het minimumloon moet fors omhoog. Wij worden met 1,5 % afgescheept. Als de kosten met veertig euro stijgen, staat daar voor ons een tientje tegenover. Dat kan toch niet! Wij zitten net boven het sociaal minimum en kunnen geen aanspraak maken op toeslagen. De regering moet de ogen openen en de FNV moet veel harder worden. Er moet keiharde actie komen."

Tonnie kaart de pot met de gigantische pensioengelden aan. ,,Daar wordt op allerlei manieren mee geschoven, maar we hebben er niks over te zeggen. Er is ons altijd wijsgemaakt dat er niet genoeg geld meer is, maar dat is niet waar." Volgens de Overlevers zit er meer dan dan honderd miljard in het pensioenfonds. ,,Geld dat wij met ons allen gespaard hebben. Ook onze AOW-uitkering is van onszelf, maar zij doen net of het geld van hun is. Het is gewoon van ons allemaal. Wij vinden dat we maar eens een fatsoenlijk pensioen moeten krijgen en dat ze met de partnertoeslag het gat moeten repareren dat veel mensen hebben. Dan kunnen wij eindelijk na vijftig jaar werken met pensioen. De meesten van onze generatie zijn al met veertien of vijftien jaar begonnen met werken dus dat is lang genoeg."

De actievoerderders benadrukken dat ze niet zielig willen overkomen.,,We hoeven gelukkig niet naar de voedselbank maar we willen gewoon dat we krijgen waar we recht op hebben. We hebben er ons leven lang hard genoeg voor gewerkt."

Meer berichten