Directeur Rob van den Hove laat trots zien hoe het gebouw er van binnen uit komt te zien. (foto Gerreke van den Bosch)
Directeur Rob van den Hove laat trots zien hoe het gebouw er van binnen uit komt te zien. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: )

Haalt oude Viking de nieuwe datum?

Deventer - Terwijl miljoenenverslindende project 'de Viking' de gemoederen in het stadhuis flink doet oplaaien, houdt het Viking-directeur Rob van den Hove geen moment uit zijn slaap. ,,Ik lig er niet wakker van. De situatie is vergelijkbaar met de opstart die ik meemaakte bij Tivoli Vredenburg. Die viel ook bijna twee keer zo duur uit en is nu een enorm succes." Volgens van den Hoven zal het cultuurpaleis als het eenmaal staat als een huis, snel worden omarmd en geïncorporeerd. Maar zo ver is het nog lang niet. Het geluid van de bouwvakkers is verstomd en de wind giert over de bouwplaats. Het plastic van de ingepakte bouwmaterialen die in het regenwater staan, klappert onheilspellend hard. MIMIK is de nieuwe naam van de veelbesproken Viking. MIMIK moet verwijzen naar expressie, dat verbonden is aan het filmdoek en het podium. 

Door Gerreke van den Bosch 

Het werk ligt stil. ,,Getemporiseerd", verbetert Van den Hove. ,,Alleen zaken waarvan men zeker weet dat die moeten gebeuren worden uitgevoerd."
Nu het project overspoeld wordt met negatieve publiciteit en kritiek werd het volgens de toekomstige gebruikers eens tijd om de positieve kanten te laten zien. De pers kreeg donderdag 14 maart een kijkje achter de schermen van het complex.

Van den Hove: ,,Door alle problemen raakt de oorspronkelijke intentie uit het oog verloren. De reden waarom het een goed idee was om de filmhuis de Keizer en Theater Bouwkunde samen in één gebouw te huisvesten. Een jongere aanpak en een nieuwer gebouw is er daar één van. Wij richten ons liever op de vele mogelijkheden die het biedt en een nieuwe toekomst met een nieuwe naam en logo. Het is zeker een aanwinst voor een stad als Deventer. We mikken op 80.000 tot 90.000 bezoekers per jaar en ik denk dat we daarmee nog aan de voorzichtige kant zitten."

De aantallen zijn makkelijk voor te stellen als je de artist impressions van de inrichting en de invulling ervan in ogenschouw neemt. Het balkon met uitzicht over de IJssel, de prachtige filmzalen, theaterzaal, horeca en een centrale lift zijn op dit moment echter nog niet meer dan beton en staal. De gemeente, projectleiding van NV Maatschappelijk Vastgoed en aannemer Hegeman zitten nog niet op één lijn. Pijnpunten zijn de extra kosten en hoe het gebouw verder afgebouwd moet gaan worden. ,,Voor ons als gebruiker ligt de focus op zorgen dat het doorgaat. Ik ben bezig met lobbyen van dit project bij fracties en partijen", zegt de Viking-directeur die ervan uitgaat dat de opening in het eerste kwartaal van het volgend jaar plaatsvindt. Volgens de laatste cijfers die in februari bekend werden, gaan de kosten naar de 20 miljoen. Dit is nog los van de extra subsidie voor de exploitatie.

Volgens gemeenteraadslid Alex Gebhart van Deventer Nu wordt de gemeenteraad regelmatig door wethouder Rorink bijgepraat over de stand van zaken. ,,Aannemer Hegeman wil niet voor de kosten opdraaien waarvan de gemeente zegt dat ze daarvoor verantwoordelijk zijn. We hebben hier ook over gesproken binnen onze fractie. Wij vinden dat het afgebouwd moet worden en dat er iets anders in kan, want de Viking kost ons ook altijd geld. Er gaan stemmen op voor huisvesting van het Burgerweeshuis op deze locatie. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn, want wat betreft geluid is het natuurlijk perfect geïsoleerd. Het zou bovendien ook nog 8,5 miljoen in de verbouwingskosten van het Burgerweeshuis schelen. We moeten ook niet vergeten dat als het Filmhuis en Theater Bouwkunde definitief in de Viking vestigen, ons dat elk jaar ook nog een klap geld kost."

Rob van den Hove blijft geloven in het cultuurpaleis aan de IJssel. ,,Ik ga ervan uit dat het goed komt. Ik zie absoluut geen mogelijkheid voor het Burgerweeshuis in dit pand. De zalen zijn helemaal niet gebouwd op dat aantal decibel. Daarbij zal het ook veel overlast geven in de buurt."

Meer berichten