,,Deze vluchtelingen moeten, net als de boompjes, nog wortelen in het landschap", zegt Jet Nieboer van St. IJssellandschap. (foto: Auke Pluim)
,,Deze vluchtelingen moeten, net als de boompjes, nog wortelen in het landschap", zegt Jet Nieboer van St. IJssellandschap. (foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Start groene inburgering Deventer: vluchtelingen trotseren ook de natuur

Lettele - Een voorjaarsstorm raast deze ochtend als gevechtsvliegtuigen over De Oostermaet. Dikke druppels neerslag klateren als een kogelregen op het bosrijke landgoed in Lettele neer. Een groep vluchtelingen verzamelt zich bij een slagboom die toegang geeft tot het natuurgebied; ze hebben voor hetere vuren gestaan. Gewapend met een schop, XXL rubberen laarzen en een groene poncho trotseren ze met gemak ook de natuur.

Door Rudy Brouwer

,,Het is fijn om iets zinvols te kunnen doen", vertelt één van de deelneemsters onderweg naar de akker waarop vandaag tientallen bomen zullen worden geplant. ,,Er is al veel voor mijn gezin en mij gezorgd; het voelt goed om ook zelf eens voor iets te kunnen zorgen. Om eindelijk iets terug te kunnen doen. Het maakt me wat minder verdrietig."

,,Deze mensen hebben veel aan hun hoofd door wat ze allemaal hebben meegemaakt", weet Marie Louise de Koning, vrijwilliger vanuit Landschap Overijssel. ,,Ze vinden het heel fijn om even lekker buiten, in de frisse lucht, bezig te zijn in de vrije natuur. Dat zeggen ze ook letterlijk. We werken heel hard en in de pauzes praten we met elkaar. Dan leren wij iets van hun gewoontes en zij iets over hoe het bij ons gaat. We proberen vooral Nederlands te praten, zodat ze ook goed oefenen met onze taal."

Carin de Cloe vult haar collega aan. ,,We kijken vandaag tijdens NLdoet of de deelnemers het leuk vinden. Per 1 april start vervolgens ons project Zorgend Landschap, samen met Vluchtelingenwerk. Buiten in het groen zijn, doet iedereen goed. Je merkt gewoon dat het ook deze mensen helpt. Je ziet ze lekkerder in hun vel gaan zitten, je ziet ze vrijer worden. En blijer. Door fysiek bezig te zijn, wordt je hoofd leeg. Kijk maar, deze mensen genieten er gewoon enorm van."

Marie Louise geniet, net als vandaag Jet Nieboer namens beheerder Stichting IJssellandschap, van het enthousiasme van de vluchtelingen in haar groep. ,,We hebben vrij veel mannen. Die kijken toch altijd de kat een beetje uit de boom. Maar laatst gingen we ergens hoogstam fruitbomen snoeien. Echt, in no time klauterden ze via de ladder omhoog en zaten ze hoog in de kruin takken te knippen en te zagen." Carin glimlacht. ,,Ach, de natuur is behoorlijk vergevingsgezind. Gaat het een keer even ietsje anders dan de bedoeling was? De natuur herstelt zich dan meestal weer heel snel."

De twintig statushouders laten zich, dat is wel duidelijk, niet tegenhouden door een beetje regen en wind. ,,Super tof, echt héél leuk", vindt Jet Nieboer. ,,We wilden vanwege het slechte weer eerst alleen koffie gaan drinken, maar nee, ze wilden juíst lekker aan de slag! En het liefst volgende week gelijk weer. Het was echt lachen, iedereen vrolijk. Haha, met die flapperende poncho's! Ik vond het mooi: deze vluchtelingen moeten, net als de aangeplante boompjes, nog wortelen in het landschap. Ze helpen echt mee aan iets voor de toekomst, hé? Die bomen staan er over 100 jaar waarschijnlijk nóg."

Meer berichten