Koos en Evelien Janssen zijn trots op hun seizoensgebonden horecapaviljoen dat is opgebouwd met zeecontainers.
Koos en Evelien Janssen zijn trots op hun seizoensgebonden horecapaviljoen dat is opgebouwd met zeecontainers. (Foto: )

Genieten van Deventer skyline: paviljoen verbindt stad met natuur

Deventer - Het heeft lang geduurd, maar eindelijk staat horecapaviljoen Meadow als een huis langs de IJssel. Vijf containers uit de haven van Rotterdam vormen de basis. ,,Als het seizoen ten einde is in oktober breken we het weer af", vertelt ondernemer Koos Janssen.

Door Gerreke van den Bosch

Uitbaters Koos en Evelien Janssen hebben een hectische periode achter de rug sinds hun besluit om een eigen zaak op poten te zetten bij het stadsstrand. ,,Mijn zus heeft een gelijk bedrijf in Haarlem. Toen we bij de opening waren, keken we elkaar aan en zeiden: dit willen wij ook. We ontmoetten elkaar elf jaar geleden in de horeca en we hebben altijd een droom gekoesterd van een eigen zaak."

Het echtpaar moest er hard voor vechten en volgens Evelien was Koos degene die uiteindelijk de langste adem bleek te hebben. Het kostte 3,5 jaar van gesprekken en onderhandelingen met diverse instanties zoals de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. Koos: ,,Het was best stressvol. Eerst de vergunning voor horeca in de uiterwaarden en toen nog het hoge water in de eerste week van de opening. We hebben gelukkig schade kunnen voorkomen door zandzakken te plaatsen."

De grote zakken liggen nu langs de kant van de weg en er moet nog een plek voor gevonden worden. Er is veel activiteit gaande want naast het Worpplantsoen wordt een parkeerplaats aangelegd. ,,Die is voor de stad en gaat van de gemeente uit, niet van ons. Je ziet deze kant van de IJssel steeds verder groeien. Wij willen een fijne buitenplek creëren midden in de stad. Het is een prachtige locatie met uitzicht op de skyline van Deventer. Ik heb altijd vertrouwen gehad, maar begin nu pas langzaamaan te realiseren dat het is gelukt."

Het paviljoen biedt binnen zitruimte aan 48 gasten en op de twee vlonderterrassen zijn ongeveer 60 zitplaatsen. Inpandig is er onder andere een horecakeuken, toiletten, bar, koel- en opslagruimte. Een kiosk voorziet passanten en recreanten van de 4.000 m2 recreatieweide van koffie, een verrassende tosti of een biologisch ijsje. Morris Kotkamp zit op het terras te genieten. ,,Ik woon in Amsterdam maar ben geboren en getogen in Deventer. Ik ben nu weer een aantal weken hier om te relaxen. Het is een heel ander tempo hier en buiten is dichtbij. Dat vind ik wel heel fijn. Ik was de drukte moe. Ik ben 20 jaar weg maar nu zie ik hoe leuk het is en dat ik dit gemist heb. Het is hier schoon en pittoresk. Er is een gevoel van stad, maar ook van community."

Morris behoort als Amsterdammer niet specifiek tot de doelgroep van Meadow. ,,Iedereen die onze gedachte begrijpt is welkom. Wij richten ons vooral op bewoners binnen een straal van 2 kilometer en de vele wandelaars en fietsers in het gebied. Op warme dagen zijn de recreanten van de openbare stadsweide onze grootste doelgroep. Gedurende het jaar zijn er meerdere laagdrempelige activiteiten mogelijk."

Meer berichten