Grace Brok: ,,Mensen willen niet betutteld worden. Ze zijn onderdeel van de maatschappij." (foto: Auke Pluim)
Grace Brok: ,,Mensen willen niet betutteld worden. Ze zijn onderdeel van de maatschappij." (foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

FIER& Fit: met én zonder dementie. Meedoen als je 't even niet meer weet

Deventer - ,,Ik zat thuis weg te sterven achter de geraniums", vertelt één van de dementerende deelnemers aan de beweeggroep bij SV Helios. ,,Toen heb ik tegen mijn dochter gezegd: als dit mijn leven wordt, schiet mij dan maar neer, dát wil ik niet. Ik ben zó dankbaar dat ik hier kan komen bewegen en ontmoeten. Dat ik lekker zelf mag weten wat ik wel of niet wil doen."

Door Rudy Brouwer

Grace Brok, sportparkmanager van SV Helios, glimlacht. ,,Als sportvereniging kijken wij of iemand met geheugenproblematiek in staat is om zijn leefstijl zodanig in te richten dat bewegen nog een mogelijkheid is. We draaien nu drie groepen in de week; deze maand breiden we uit naar vijf. We sporten samen en ontmoeten. En dragen er zo aan bij dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. Dat is het mooiste effect dat je kunt creëren."

Sociaal moment
Voor en na het sporten is er tijd voor een praatje. ,,Je hoort er hier gewoon bij", zegt Grace. ,,Want sporten doet iedereen. Ga je dat organiseren bij een zorginstelling dan wordt het voor deze mensen vele malen moeilijker om die stap te maken. Het sociale moment is belangrijk: een kopje koffie drinken, wat eten. Mensen willen niet betutteld worden. Ze zijn onderdeel van de maatschappij. Als ze een wedstrijd van GA Eagles hebben gezien of iets op het journaal, dan kunnen ze dat hier delen, op hun eigen manier."

Meedoen
,,Het doel is inderdaad dat mensen met dementie zoveel mogelijk kunnen blijven doen wat ze leuk vinden en dan echt op basis van hun interesses en talenten", zegt Paulien Boven van FIER&. ,,Ons samenwerkingsverband is ontstaan vanuit de mensen zelf en hun familie. Wij doen niet aan activiteiten, maar maken alle partijen bewust van omgaan met dementie en we laten zien wat er op dat gebied in Deventer gebeurt. Kijk, als je het heerlijk vindt om oude auto's op te lappen, kan het best zijn dat je misschien niet meer weet wat je gisteren hebt gegeten, maar nog prima weet hoe je een accu moet vervangen, omdat je dat al járen hebt gedaan. Wij denken: laten we nou eens navragen wat mensen zélf willen. En wat zij willen, is dat er ook?"

Verbinden
,,Wat FIER& doet is zorgen dat alle partijen van elkaar weten, dat ze kennis delen en zich verbinden. Dat is waar FIER& heel groot in gaat worden. Je ziet ook dat de kennis die zij ophalen en het netwerk dat ze daarmee neerzetten er aan bijdraagt dat mensen met geheugenproblemen met elkaar in contact gaan komen. Wij hebben in onze beweeggroep bijvoorbeeld ook mensen die het hartstikke leuk vinden om met groen bezig te zijn", weet Grace Brok. ,,Die breng ik makkelijk in contact met onze schoffelploeg. Daar mogen ze meedoen op eigen niveau. Niks moet, alles mag." Een oudere man knikt instemmend. ,,Ik vind het heel prettig om zo samen te tuinieren. Met mensen die het niet gek vinden als ik het even niet meer weet. Dat scheelt al een heleboel."

Meer berichten