Theatertour over zorg voor naasten met een beperking

Deventer - De Theatertour Lastige Ouders, over naasten en hun zorg voor een kind met een beperking, speelde dinsdagavond in de Deventer Schouwburg. De theatertour wil een dialoog op gang brengen over de ervaringen van naasten van mensen met een beperking en de invloed die de zorg heeft op hun leven.

De voorstelling had duidelijk impact op het publiek in Deventer gisteravond. 'Het was een erg indringende voorstelling,' aldus een toeschouwer, die zelf in de zorg werkt. 'Ik denk dat we ons in de zorg eens flink achter de oren moeten krabben. Hoe gaan we hier met z'n allen in de zorg iets aan doen?' 'De eenzaamheid, de spanning waar je continu in zit: zo herkenbaar. Alles komt weer boven. Ik ben heel emotioneel nu,' aldus een moeder van een kind met een beperking.

Met de theatervoorstelling Lastige ouders maakt het publiek kennis met het aangrijpende verhaal van de ouders en zus van een zoon/broer met een beperking. Mensen met een zware beperking en een langdurige behoefte aan zorg zijn vaak hun hele leven aangewezen op de hulp of begeleiding van naasten. De zorg en soms het onbegrip vanuit de omgeving hebben grote impact op het leven van ouders en familie.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat de voorstelling bijdraagt aan meer begrip voor ouders en familie die zorgen voor iemand met een beperking. 'Als we de zorg willen verbeteren voor mensen met een beperking en hun naasten, dan moeten we leren kijken met hun ogen. Ouders zijn mantelzorgers en hulpvragers voor hun kind. We willen hen helpen weer meer ouder te kunnen zijn.'

Na afloop van de voorstelling in Deventer gingen de acteurs in gesprek met de bezoekers over de thema's die in de voorstelling te zien zijn. Ook bij de komende voorstelling in Leeuwarden (zie de speeldatum hieronder) zal zo'n nagesprek worden gehouden.

Deze voorstelling werd aangeboden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van het programma Volwaardig Leven, dat gericht is op het meer persoonsgericht maken van de zorg voor mensen met een beperking. Op de website volwaardig-leven.nl leest u ook verhalen over naasten over de zorg voor hun kind met een beperking.

Zo vertelt Stephanie van Witzenburg uit Zwolle over haar dochter Anna: 'Een gehandicapt kind is geen garantie op levenslang ongeluk. Ook niet op levenslang geluk, maar je wéét het niet. Toen ik nog in maakbaarheid geloofde, was ik niet per definitie gelukkig. Terwijl het leven wat ik nu heb me wél een intens gevoel geeft.'

Meer berichten