Bestuurslid Tom Vogelaar doet een dringend beroep op alle Deventenaren die het Vogeleiland een warm hart toedragen.
Bestuurslid Tom Vogelaar doet een dringend beroep op alle Deventenaren die het Vogeleiland een warm hart toedragen. (Foto: )

Vogeleiland toch vogelvrij?

Deventer - De Gemeenteraad vindt dat de veiligheid voor mens en dier op het Vogeleiland op dit moment een probleem is. Onlangs werden er tamme eenden mishandeld. Kitty Schmidt (Deventer Sociaal) en Roderic Rosenkamp (VVD) hebben een motie ingediend voor het versneld plaatsen van afsluitbare toegangshekken.

Door Gerreke van den Bosch

De partijen vinden het gevoel van veiligheid op het eiland belangrijk. Daarbij willen ze stichting Vogeleiland een goede kans en gelegenheid geven te bouwen aan hun toekomst en het werven van partners en sponsors. Waarom wachten met hekken plaatsen als er middelen zijn en het probleem acuut is?, redeneren de partijen. Het onderwerp staat op de agenda van de raadsvergadering van 22 mei.

Ondertussen gonst het van de activiteiten rond het Vogeleiland sinds 24 april bekend werd dat de gemeenteraad € 25.000,- beschikbaar stelde om te continueren. ,,We doen een dringend beroep op alle Deventenaren die het Vogeleiland een warm hart toedragen. Na juli 2020 moeten we zelf de broek op zien te houden en daarvoor hebben we donateurs, vrijwilligers en veel inzet nodig. We merken dat het enthousiasme om het Vogeleiland het komende jaar te helpen groot is. Geweldig! Iedereen wil een steentje bijdragen en vraagt op welke manier zij dat kunnen. Helaas kunnen wij niet op alle positieve reacties in de verschillende social media groepen reageren. Daarom vragen wij mensen om een mail te sturen naar info@stichtingvogeleilanddeventer.nl", zegt bestuurslid Tom Vogelaar. 

Tom begon zelf ruim een jaar geleden op het Vogeleiland met het voeren van dieren en het schoonmaken van de hokken. ,,Met zo'n achternaam moest ik dat wel doen natuurlijk. We hebben momenteel ongeveer twintig vrijwilligers voor verschillende zaken en onderhoud. We hebben Daniel Schulein in dienst als dierenverzorger, officieel draait hij 24 uur maar hij maakt wel meer uren. We zijn heel blij met het bedrag dat wij hebben gekregen maar als we onze vaste lasten zoals het voer van de dieren, de verzorging, het gas, water en licht begroten, dan redden we het niet. Om meer geld te genereren organiseren we bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen. We willen ook de concerten weer opstarten deze maand als de vergunning is aangevraagd."
Om het Vogeleiland weer draaiende te krijgen heeft de stichting in totaal 50.000 euro tot haar beschikking voor anderhalf jaar. ,,Het lijkt veel maar we hebben 10.000 te weinig. Vooral omdat we nog in de opbouwende fase zitten. We hebben geen spek op de botten'', zegt Tom. 

Er wordt druk gezocht naar sponsoren. Crowdfunding vind de stichting te ingewikkeld. ,,Het kan wel voor festivals en dergelijke maar je kunt er niet je vaste lasten op begroten. We moeten nu op volle kracht vooruit actief lobbyen. Het vergt veel energie en we moeten structureren. We hopen dat de hekken er zo snel mogelijk komen. We hebben ook plannen voor een derde brug om zo de verbinding naar het park te maken en meer doorloop te genereren. Maar dat is nog toekomstmuziek. We zoeken voor nu vrijwilligers voor ondersteunende taken in het bestuur en dierverzorging . We werken structureel volgens een roulatiesysteem. Het team is leuk en divers en het werken met dieren is leuk omdat ze je op een bepaald moment gaan herkennen." 

Kijk voor meer informatie op facebook: stichting Vogeleiland

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden