Kernenergie en de energietransitie

Deventer - Nederland is verdeeld. De één wil zo snel mogelijk af van olie, gas en kolen; van de ander hoeft dat niet zo nodig. Intussen verschijnen er windparken en zonneweiden in ons landschap en langs onze kust. Gaan we hiermee de klimaatverandering stoppen? Of zullen opkomende landen eerst toch
nog heel veel fossiele bronnen opstoken om aan de armoede te ontsnappen? Hoe maken we in de wereld een transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie?

Op zondagmiddag 26 mei geven Marco Visscher en Gijs Zwartsenberg bij Boekhandel Praamstra in
Deventer hun visie op de energietransitie.

14.30 uur – inloop

15.00 uur Marco Visscher

In zijn boek 'De Energietransitie - Naar een fossielvrije toekomst, maar hoe?' ontleedt journalist Marco Visscher (de Volkskrant, Trouw, Vrij Nederland) de discussie rond het klimaatbeleid. In zijn presentatie schetst hij de energietransitie in vogelvlucht: hoe haalbaar en hoe betaalbaar is het? Ook vertelt hij welke 'aha-momenten' hem hebben doen twijfelen aan het nut van wind- en zonneenergie, en de ogen openden voor het perspectief van kernenergie.

15.30 uur Gijs Zwartsenberg

De behandeling van kernenergie in de media deed Gijs Zwartsenberg in 2014 besluiten zich actief met de energietransitie te gaan bemoeien. Enerzijds kun je aan wat je verneemt in de media gemakkelijk de indruk overhouden dat we met hernieuwbare energie relevante vorderingen maken. Anderzijds beheerst antinucleaire mythologie nog steeds een groot deel van de berichtgeving over kernenergie. Het boek 'Kernenergie als kans' van de Finse auteurs Partanen en Korhonnen, dat Zwartsenberg vertaalde, stelt beide problemen aan de orde, die kenmerkend zijn voor de staat van ontkenning die het transitiedebat bepaalt.

16.00 Discussie Hoe verder met de energietransitie?

17.00 einde

Wat: lezingen en discussie

Waar: Boekhandel Praamstra, Deventer

Wanneer: 26 mei 2019, 15.00 uur

Organisatie: Humanistisch Verbond afdeling Deventer, Boekhandel Praamstra
Toegang: gratis (zowel leden eals niet-leden)

Aanmelden: info@boekhandelpraamstra.nl

Meer berichten