Piet van der Hem: bij de schouwburg
Piet van der Hem: bij de schouwburg (Foto: Anna Dullaert)

Expositie van moderne kunst en antiek aan het Broederenplein

Deventer - Steeds meer lang leegstaande winkelpanden aan het Deventer Broederenplein komen weer tot leven. Zo wordt er gedurende 6 dagen in de meimaand een expositie van moderne kunst en antiek gehouden aan het Broederenplein no 6 schuin tegenover de monumentale Broederenkerk.

Centraal in de expositie staan 200 moderne kunstwerken uit de collectie van een voormalige galerie in het Mondriaanhuis te Winterswijk. Naast moderne kunst wordt er een collectie antiek getoond waaronder religieuze kunst en antieke boeken.

Anna Dullaert, initiatiefneemster van de expositie en pop-up galerie Dullaert Art & Antiques, kwam in contact met Elizabeth Nijhuis-Wiggers die gedurende vele jaren een galerie voor moderne kunst runde in het Mondriaanhuis te Winterswijk – het geboortehuis van Piet Mondriaan. Elizabeth Nijhuis organiseerde tientallen exposities met moderne kunstenaars uit het gehele land waarbij kunstenaars uit Oost- Nederland extra aandacht kregen. Een groot deel van de collectie die zo ontstond is nu te zien aan het Broederenplein.

Het gaat om een breed scala aan werken waarin onder andere enkele schilders uit het kunstenaarscollectief COBRA zijn vertegenwoordigd. Zo worden er een serie werken van de Hengelose kunstenaar Theo Wolvecamp getoond en ook van Corneille en Eugène Brands.. Zij stonden samen met o.a. Karel Appel aan de wieg van de internationale COBRA-groep. Naast deze abstracte kunst is er ook aandacht voor realistische schilderkunst van onder meer Jan van der Kooi en Peter van der Ploeg. De laatste schildert strandgezichten die bij een eerste aanblik niet van echte foto’s te onderscheiden zijn. Pas bij nadere beschouwing wordt duidelijk dat het om geschilderde werken van acrylverf op paneel gaat.

Ook werken van vooroorlogse en 19e eeuwse kunstenaars zijn te bewonderen. Zo zijn er werken van Cor Noltee, Piet van der Hem en van Arnold Marc Gorter. De laatste schilderde vooral landschappen in het Oost-Nederlandse coulisselandschap. Tenslotte wordt ook een bijzonder stadsgezicht op Deventer getoond dat rond 1860 is ontstaan. We zien een raderboot op de IJssel varen met de ommuurde wallen van Deventer.

De openingstijden van de expositie zijn:

Do. 16/ vr. 17 en za. 18 mei en do. 23/ vr. 24 en za. 25 mei van 11.00 tot 18.00 uur.

Ga voor nadere informatie naar: dullaertantiques.com/popupgalerie

Meer berichten