Jascha Jongeneel uit Deventer heeft sinds kort een volkstuintje aan de Dahliastraat op de Worp. (foto IJssellandschap)
Jascha Jongeneel uit Deventer heeft sinds kort een volkstuintje aan de Dahliastraat op de Worp. (foto IJssellandschap) (Foto: )

Mijn IJssellandschap: Moestuinieren met vallen en opstaan

Deventer - Ons landschap zit vol verhalen. In de rubriek 'Mijn IJssellandschap' vertellen Sallanders over een plek die voor hen betekenis heeft. IJssellandschap beheert ongeveer 325 volkstuintjes op eigen grond en voor de gemeente Deventer. Daarom deze keer Jascha Jongeneel uit Deventer. Hij heeft sinds kort een volkstuintje aan de Dahliastraat op de Worp.

Of zijn moeder iets voor hem in de tuin kon doen? Ja hoor, zei Jascha Jongeneel. Ga je gang. Met 100 vierkante meter volkstuin wist hij zich in zijn eentje toch geen raad. Dus kweekte zijn moeder zes mooie pompoenplantjes op, die groen en gezond de kleigrond op de Worp in gingen. ,,Binnen een nacht waren ze alle zes tot de steel aan toe weggevreten door de slakken. Er was helemaal niets meer van over."
Jascha (32) vertelt het met een lach. ,,Ze zeggen altijd dat onze generatie niet om kan gaan met teleurstellingen. Hier leer je het weer." Onlangs werd hij nog op zijn schrale aardbeienplantjes gewezen. ,,Een medetuinder corrigeerde me. Ik had de plantjes op een heuvel gezet. Ik moet er wel bij zeggen dat de man 45 jaar ervaring had. En ik 3,5 maand. Ik heb ze er opnieuw in gezet met een beetje mest erbij. Met als resultaat dat ze best goed groeien."

Hij is geen geboren tuinier, geeft hij toe. ,,Ik wil mijn leven lang blijven leren. Ook om m'n hersenen actief te houden. Ik probeer altijd aan projecten te werken waar ik niets vanaf weet." Dat het tuinieren werd, is niet voor niets. ,,Heel Nederland, inclusief allochtonen, heeft binnen drie generaties wel een boer in de familie. Het is toch raar dat die kennis in onze generatie praktisch verdwenen is? Dat we niet meer weten hoe dingen groeien." Het is typisch zoiets wat je niet uit de boeken kunt leren. Dat vindt hij er juist zo leuk aan. ,,Boeken zeggen allemaal iets anders. Je zult het echt moeten leren met vallen en opstaan."

Hij houdt er rekening mee dat dit leerproject niet slaagt. "Tot nu toe is het heel leuk, ondanks de teleurstellingen. Maar dat het uiteindelijk niet lukt, die optie is er ook. Dan zet ik de tuin wel vol met fruitbomen."

IJssellandschap beheert, beschermt en ontwikkelt 4300 ha land, bos, natuur, boerderijen en landgoederen in en rondom Deventer. Zodat mens en dier er kunnen leven, werken en recreëren. Het landschap is belangrijk voor ons welzijn en de aantrekkelijkheid van onze omgeving en zit vol verhalen. Ben je misschien getrouwd in het landschap, werk je er of heb je er als kind uren gezworven en wil je graag jouw verhaal in deze column vertellen? Laat het ons weten! J.nieboer@ijssellandschap.nl

Meer berichten