Wil je Floor van den Bosch sponsoren bij haar deelname aan Alpe d'HuZes? Kijk dan op de actiepagina opgevenisgeenoptie.nl (foto: Auke Pluim)
Wil je Floor van den Bosch sponsoren bij haar deelname aan Alpe d'HuZes? Kijk dan op de actiepagina opgevenisgeenoptie.nl (foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Kaarsjes branden op Alpe d'Huez: Floor put kracht en hoop uit elke bocht

Deventer - ,,Ik hoor het tegenwoordig gewoon vaker dan dat iemand de griep heeft", treurt Floor van den Bosch. ,,Heel bizar eigenlijk. Je zou willen dat kanker ooit een ziekte wordt waarbij je, net als na een antibioticakuurtje, gewoon binnen een week weer op de been bent. Dáárvoor wandel ik straks in juni twee keer de berg op en brand ik er voor al mijn bekenden met kanker een kaarsje om hun kracht en een gevoel van hoop te geven."

Door Rudy Brouwer

,Kijk, ik ga dat nooit meemaken", verwacht de 42-jarige Floor. ,,Maar het zou mooi zijn als het ooit in de toekomst kan. Dan is het niet meer voor ons. Dat is niet haalbaar. En wellicht ook niet voor onze kinderen. Maar misschien wel voor de kinderen van onze kinderen? Je doet dit voor de generaties ná jou. Dat je hoopt dat daar de oplossing ligt, voor hen. Dat het niet zo'n gruwelijke lijdensweg moet zijn vaak, als je die rot ziekte krijgt."

Bestrijden

Tijdens infodagen van Alpe d'HuZes, waaraan Floor dit jaar als loper deelneemt, raakte de Deventerse onder de indruk van de presentatie van een jonge arts. ,,Die liet zien wat al het verschil is met nu en tien jaar geleden: ze zijn al een heel stuk verder, ze kunnen al veel meer. Maar ja, het is nog lang niet zover dat kanker te bestrijden is. Maar er zijn al enorme stappen gemaakt. We mochten zelfs bij hem in het ziekenhuis komen kijken. Dat vind ik dan wel mooi, dat je ook kunt zien hoe en waar het ingezamelde geld terecht komt."

Floor maakt de ellende die kanker veroorzaakt meer dan eens mee in haar directe omgeving. ,,Dat betekent dat er in gedachten steeds meer mensen met je mee die berg op gaan. Je hebt allemaal je verhalen, daar. Niemand is er zómaar. Vorig jaar was ik er als toeschouwer. Als je dan mensen met zo'n gebroken hart de finish over ziet gaan… Of je ziet een vader met kindjes met alle drie een shirt met een foto van hun moeder erop... Dan heb je wel je slikmomenten, dat je denkt: zó, dat komt binnen..."

Uitdaging

,,Dat kan je je bijna niet voorstellen als je er niet bent geweest", zegt Floor. Ze kijkt even stil voor zich uit. ,,Die saamhorigheid met mensen die je helemaal niet kent. Ik denk ook wel dat er heel veel dingen door je heen gaan flitsen als je daar wandelt. Een klim van bijna 14 kilometer. Ik denk wel dat ik het kan. Maar ik wil twee keer, hè! Ondanks mijn eigen chronische zenuwpijn. Het is daardoor ook voor mij persoonlijk een uitdaging."

Met allerlei acties, onder meer een statiegeldpot bij de Plus Beestenmarkt, probeert Floor zoveel mogelijk geld in te zamelen. ,,En wat ik dáár kan doen? Ik hoop dat ik kankerpatiënten in mijn omgeving een stukje kracht kan geven of een beetje gevoel van hoop. Je kan daar kaarsjes kopen, die in de 21 bochten op de berg worden gezet. Die branden van midden in de nacht tot de volgende dag. Dus vraag ik dierbaren: noem een nummer onder de 22, dan zal ik daar, in díe bocht, een kaarsje voor je branden met een mooie spreuk erop."

Meer berichten