Jolanda Schuiling werkt op Humanitas en reed vorig jaar voor de eerste keer mee.
Jolanda Schuiling werkt op Humanitas en reed vorig jaar voor de eerste keer mee. (Foto: )

Ride for Rights doet Deventer aan: op de pedalen voor mensenrechten

Deventer - Voor het tweede jaar stappen zaterdag 18 mei Deventenaren op de racefiets voor Ride for Rights. Jan Henk van der Kolk werkzaam bij Humanitas is betrokken bij de bescherming van mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen.

Door Gerreke van den Bosch

,,De elf Nederlandse Shelter Cities bieden internationale mensenrechtenverdedigers zoals journalisten, kunstenaars en wetenschappers die mensenrechtenschendingen bestrijden, tijdelijke opvang, training en veiligheid. Deventer is een sheltercity. We draaien mee sinds vorig jaar. Het is een pilot. Gedurende drie maanden wordt een mensenrechtenactivist een plek geboden. Afgelopen jaar was dat een journaliste uit Columbia. Ze verbleef in Humanitas voor een tijdje maar toen er een vermoeden rees dat zij gevaar liep, hebben wij haar ondergebracht op een privéadres. Ze had een aantal mensen in het corrupte regime in haar thuisland aangeklaagd. Op een bepaald moment ontstond er dreiging vanuit Amsterdam", verklaart van der Kolk de verhuizing van de mensenrechtenverdedigster.

Jolanda Schuiling werkt op Humanitas en reed vorig jaar voor de eerste keer mee. ,,Het was een ad hoc beslissing want ik had net een nieuwe fiets gekocht om wedstrijden te rijden toen ik over Ride for Rights hoorde op mijn werk. Ik heb me gelijk ingeschreven. De eerste honderd kilometer die ik op mijn fiets maakte was dus voor een goed doel. Ondertussen heb ik er 3900 kilometer bij gefietst. Nu doe ik weer mee maar de opzet van het evenement is veranderd. Het is niet gespreid over meerdere dagen. Er wordt 24 uur gefietst. De hele tocht is 400 kilometer met stops. Ik fiets een deel van de rit mee. Ik weet dat er ongeveer tien mensen zijn, die het hele traject doen. Vorig jaar heb ik mensen van de organisatie leren kennen. Zij doen ook dit jaar weer mee. Ik doe dit omdat ik er plezier in heb en omdat ik het doel heel belangrijk vind. Voor mij is het een passende combinatie. Ik realiseer mij ook, dat wij in een vrij land wonen en dat als je hier gevaar loopt er een systeem is dat je veilig houdt."

Jan Henk houdt zijn mobiel omhoog naar Jolanda. ,,Kijk dit is Pedro, een Columbiaanse journalist die ook meefietst. Degene die bij ons komt logeren in Humanitas, mag van alle faciliteiten gebruik maken en heeft een werkplek bij Saxion. Zo kan hij zijn contacten blijven onderhouden. We willen ook dat onze beschermeling zichtbaar wordt in de stad. Het verhaal horen is namelijk heel anders dan het lezen in de krant. Het is nadrukkelijk wel de bedoeling dat de persoon die komt, ook weer terugkeert naar zijn of haar land. Daar wordt op geselecteerd. Als ze uit zijn op een asielaanvraag worden ze niet uitgenodigd."

De Ride for Rights vertrekt in Den Haag om 04.00 uur 's nachts en voert via Tilburg en Nijmegen naar Deventer, waar de fietsers rond 13.30 aankomen. Bij het Etty Hillesum Centrum is een checkpoint ingericht met EHBO, fietsreparatie, eten en drinken en plekken om uit te rusten.

Meer berichten