,,De setting in het Kantongerecht sluit aan op het verhaal", aldus regisseur Prinzen (r.)
,,De setting in het Kantongerecht sluit aan op het verhaal", aldus regisseur Prinzen (r.) (Foto: )

PlusLeo laat driejarig kind verdwijnen

Deventer - De vermissing van een driejarig kind, een uit de klauwen gelopen etentje...het zijn de ingrediënten van de nieuwe voorstelling van Theatergroep PlusLeo. Net als het thema is ook de locatie uniek: het voormalige kantongerecht op de Brink.Het gebouw dat bijna tweehonderd jaar dienst deed als huis van recht en rede is nu podium voor het theaterstuk Fabiënne. Het spel verspreidt zich door het hele gebouw, het publiek wordt van ruimte naar ruimte geleid op 23 t/m 26 mei.

Door Gerreke van den Bosch

Het stuk is geschreven door regisseur Lex Prinzen. ,,Het gaat over Fabiënne, een kleuter van drie jaar die speelt op de binnenplaats. Ze wordt beschermd door de hoge muren van het gerechtsgebouw. Tot het noodlot toeslaat en de wereld van de bewoners in de war gebracht wordt. Het kind verdwijnt uit de tuin van het logement. Iedereen heeft iets gehoord en is bewust of onbewust ooggetuige geweest. De verbeelding gaat spreken. Ze nemen aan dat er iets vreselijks is gebeurd maar gaan ook door met hun leven", onthult Prinzen.

Inspiratie put de theaterschrijver uit de praktijk. ,,Door tv, mobiel en internet zijn we allemaal enorm gevoelig geworden voor vermissingen en dergelijke. Daarbij vindt God en de hele wereld er iets van. Iedereen is rechter en detective en is ermee bezig. We zijn blij dat we van dit pand gebruik mogen maken want het past helemaal in de setting van het verhaal. "

Theatergroep PlusLeo werd opgericht in 1989 en bestaat uit acht spelers. ,,We houden van spannend theater en uitdaging. Daarom zijn we altijd op zoek naar verrassing in locatie, stuk, decor, audio-visuele effecten en speelstijl. We hebben voor 'Vermissing van Fabiënne, of framing van zeventien verwarde bewoners van het logement' al een extra speelavond moeten regelen. In totaal kunnen er vijftig personen de voorstelling bijwonen. Het spel verspreidt zich over diverse plekken in en rondom het gebouw. Apotheose is in de rechtszaal. Publiek kan dan rustig plaats nemen voor de ontknoping...als die er is", zegt Prinzen geheimzinnig.

De tragisch-hilarische voorstelling vertelt over een vereenzaamde bejaarde, een PVV stemmende stiefzoon, een godvruchtige verpleegkundige, een zakenvrouw met bindingsangst, een geknakte balletdanseres, een carrière-mannetje met smetvrees, een overspelige studente rechten, een moeder van een gedichten-schrijvende zoon, en bedlegerige Heerenveen-fan, een alleenstaande caravan-eigenaar, een man zonder sleutelbos en een vrouw met een gelukkig huwelijk.

Henry Franken eigenaar van het pand wacht al een jaar tot het in gebruik genomen zal gaan worden als nieuw speelgoedmuseum. ,,Binnen de financiële kaders van de gemeente bied ik het museum aan naar de stad en budgetoverschrijdingen neem ik voor eigen risico. Ik garandeer openstelling van het pand Brink 12 voor tien jaar. Daarom houd ik het gebouw nog aan."

Meer berichten