Programmeur Ischa Arnoldus: ,,Als schouwburg heb je geen bestaansrecht zonder jonge theatermakers de kans te geven." (foto Auke Pluim) 
Programmeur Ischa Arnoldus: ,,Als schouwburg heb je geen bestaansrecht zonder jonge theatermakers de kans te geven." (foto Auke Pluim)  (Foto: Auke Pluim)

Seizoenpresentatie Deventer Schouwburg: nieuw talent naast gevestigde namen

Deventer - Youp van 't Hek, Theo Maassen, Bert Visscher, Waylon en als uitsmijter vier keer Najib Amhali. Aan grote namen geen gebrek, komend theaterseizoen in de Deventer Schouwburg. In de maandag gepresenteerde brochure staan echter ook namen die nu nog onbekend zijn. Daarin ligt volgens programmeur Ischa Arnoldus gelijk de grote uitdaging van haar werk. ,,Bekende namen garanderen inkomsten, maar als schouwburg heb je geen bestaansrecht zonder jonge theatermakers de kans te geven. Gelukkig heeft het Deventer publiek aangetoond wel in te zijn voor avontuurtjes."

Door Bert Nijenhuis

,,Dat wil je niet weten!" reageert Arnoldus op de vraag hoeveel verzoekjes er dagelijks binnenkomen van theatermakers die in Deventer willen optreden. ,,De kunst is om het talent eruit te vissen. Dat kun je niet leren, daarvoor ontwikkel je een fingerspitzengefühl. Al moet je ook geluk hebben. Vrijwel alle voorstellingen moeten nog worden geschreven op het moment dat ik de artiesten boek. Van de bekende namen ken je hoogstens hun signatuur, maar eigenlijk programmeer ik lucht."

Arnoldus trad op 1 september 2015 in dienst van de Deventer Schouwburg. Daarvoor was ze programmeur bij de Schouwburg Almere. ,,Die stad heeft inwoners met meer uiteenlopende achtergronden. Ik boekte daar bijvoorbeeld Surinaamse muziekvoorstellingen. Het fijne aan Deventer is dat de schouwburg hier al honderdvijftig jaar verankerd is in de samenleving." Het Deventer publiek is volgens de programmeur veel minder behoudend dan wordt gedacht. ,,Maar dan moet je natuurlijk wel een gevarieerd programma aanbieden. Lange tijd werd er niets aan dans gedaan. Toen zijn we na jaren het Scapino Ballet weer gaan boeken en dan zitten er dus gewoon vierhonderd mensen in de zaal."

Van de pakweg 175 voorstellingen komend seizoen is twintig procent van 'nieuwe' makers. Arnoldus: ,,Zo hebben we De Warme Winkel, een theatergroep die prettig tegen de gevestigde orde aantrapt. De leden wilden graag eens buiten de Randstad spelen en komen exclusief naar Deventer. Laten we wel zijn: de rafelrand die zij hebben, past hier beter dan bijvoorbeeld in het nettere Apeldoorn. Minstens zo spectaculair is 155 (eenvijfvijf), een dansgroep die op het podium gebruik maakt van echte motoren. Een meer maatschappijkritisch geluid komt van Toneelgroep Jan Vos met de voorstelling Gas. De spelers tonen wat de gaswinning in Groningen zoal teweeg heeft gebracht."

Alle namen, bekend en onbekend, die vanaf september acte de présence geven, staan uitgebreid beschreven in de nieuwe brochure. ,,Die gaan we verspreiden bij bakkers, slagers en VVV's in Deventer en brede regio", zegt Arnoldus, die zelf alweer bezig is met seizoen 2020 – 2021. ,,De crisis ligt achter ons en de toekomst ziet er met stijgende bezoekersaantallen gunstig uit. Wel wordt de concurrentie steeds sterker. Mocht komend seizoen wat tegenvallen, dan eindigen we met vier keer Najib sowieso alsnog met een knaller!

Meer berichten