Max stelt de schermen van de cockpitset in voordat de volgende scene wordt gedraaid. ,,Korte science-fictionfilms worden nauwelijks gemaakt in Nederland."
Max stelt de schermen van de cockpitset in voordat de volgende scene wordt gedraaid. ,,Korte science-fictionfilms worden nauwelijks gemaakt in Nederland." (Foto: Nvt)

Max uit Deventer bouwde de sets van een science-fiction film

Deventer - Max Middelburg uit Deventer ging met het Open Filmteam de uitdaging aan om een volledige filmwereld te bouwen voor de korte film Welcome to Earth.

De film speelt zich af in 2618, wanneer mensen zijn uitgestorven. Vier aliens reizen naar aarde om het museum van de mensheid te bezoeken. Het verhaal werd grotendeels in Apeldoorn gefilmd, en trok veel deelnemers uit de omgeving aan. Max vond het filmteam via een krantenartikel: ,,Ik zag een aantal jaar geleden dat er gefilmd werd in de regio en werd meteen enthousiast over de mooie en bijzondere werkwijze van het Open Filmteam: amateurs en professionals werken samen aan een filmproject", vertelt hij. ,,Ik legde via de website contact en kon me meteen aansluiten. Sindsdien ben ik betrokken bij een aantal toffe film-projecten."

Met Welcome to Earth deed Max mee met het grootste project van het Open Filmteam.,,Korte science-fictionfilms worden nauwelijks gemaakt in Nederland." Om de film tot leven te brengen werkte het team door onder andere sets, kostuums, props en speciale make-up een complete filmwereld uit. ,,Écht heel leuk! Elke keer stap je in een onbekend en spannend maak-proces, en al doende wordt het eindresultaat steeds zichtbaarder en tastbaarder: dat is zó tof! Ondanks dat ik er zelf aan heb gewerkt vond ik de props, decor-stukken en de sets erg indrukwekkend!"

Toch vind Max het onderdeel waar hij zelf aan werkte niet het bijzonderste onderdeel van de film: ,,Het meest opvallende aan Welcome to Earth vond ik de transformatie van onze acteurs naar de aliens door een ervaren grime/make-up-team. Het eindresultaat is onherkenbaar en erg goed gedaan." Het doel van het Open Filmteam, dat mensen rondom filmproject bij elkaar brengt om van elkaar en het proces te leren, is wat Max betreft behaald. ,,Tijdens het maak-proces leer je écht van elkaar en iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen."

Het project werd mogelijk gemaakt door steun van het fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoring van het Apeldoornse Gigant. Max is trots op het eindresultaat, en de manier waarop het tot stand is gekomen. ,,Samen, met een team van leuke mensen, een echte film 'maken' - van niets naar iets - is echt iets waar ik reuze trots op ben. Het samenwerken is iets wat het Open Filmteam uniek maakt. Ik ben een trots crew-lid!"

Meer berichten