Jos Wijnhoven
Jos Wijnhoven (Foto: )

Jos Wijnhovenlezing 2019: Goddelijke LHBT

Deventer - Op woensdag 5 juni wordt de tweede Jos Wijnhovenlezing gehouden. Ditmaal draait het om kunst en cultuur en met name de goden uit de Oudheid. Zij waren soms net mensen. Ze werden verliefd, ze gingen vreemd, ze werden jaloers en namen regelmatig wraak. Niets menselijks was hun vreemd en zeker niet als het om liefde en seks ging.

Spreker is Krzysztof Dobrowolski-Onclin, een deskundige voor wie geen onderwerp onbespreekbaar is. Hij beperkt zich niet tot één specialisme/onderwerp. Op die woensdagavond draait het om de bijzondere verhalen in Metamorphosen van de Romeinse schrijver Ovidius. Ovidius verhaalt niet alleen over de goden, maar ook nimfen en stervelingen zijn hoofdpersonen. We ontmoeten o.a. Apollo, Hyacinthus, Diana en Hermaphroditus. De mythen die langs komen zijn eeuwenlang in de kunst verbeeld. In deze lezing ligt de nadruk op Ovidius' LHBT-verhalen. In de huidige tijd is het nog steeds nodig om aandacht te besteden, niet aan de verschillen tussen heteroseksuelen en mensen uit de LHBT-gemeenschap, maar juist aan de overeenkomsten. Dat wordt bevestigd door o.a. de Nashvilleverklaring in eigen land. De klassieke Godenverhalen zijn op dit moment weer actueel en beschikbaar voor een groter publiek o.a. door de verschijning van de boeken van Stephen Fry.

Blij zijn we met spreker Krzysztof Dobrowolski-Onclin! Zijn lezing is interactief. Krzysztof is een expert en studeerde cum laude af in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij studeerde in Amsterdam, Parijs en Krakau.

Jos Wijnhoven
Met een jaarlijks terugkerende lezing delen we Jos' passie voor schrijvers, schrijven, kunst en cultuur. Jos Wijnhoven was antiquaar, kenner van (oude) boeken, kunst en cultuur, gedreven organisator en liefdevol mens. Met deze jaarlijks terugkerende lezing delen we Jos' passie voor schrijvers, schrijven, kunst en cultuur.

De organisatie is in handen van COC Deventer en Bibliotheek Deventer.

Woensdag 5 juni 2019
20.00 uur, Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
Entree € 5,00 incl. pauze-drankje
Tickets www.obdeventer.nl

Meer berichten