Informatie- en discussieavond over klimaat en biodiversiteit

DEVENTER – Elke dag zijn er nieuwe berichten in de media over de gevolgen van klimaat-verandering hier en elders op de wereld. Begin deze maand kwam daar het VN-rapport bij over het momenteel aan de gang zijnde massale uitsterven van planten- en diersoorten. Bij Walhalla Deventer (Achter de Muren Zandpoort 20a) vindt op dinsdag 28 mei om 20.00 een bijeenkomst plaats over de actuele stand van zaken en aansluitend de vraag wat je daar zelf aan kunt doen.

De organisatie is in handen van de nieuwe organisatie Extinction Rebellion (XR) Deventer & omstreken. Dit is een lokale afdeling van XR Nederland, die afgelopen maand door het hele land met allerlei opvallende acties aandacht vroeg voor dezelfde onderwerpen.

De bijeenkomst op 28 mei bestaat uit twee delen. Allereerst geeft gastspreker Paul Hendriksen een overzicht van de laatste stand van wetenschappelijk onderzoek naar de crises rond klimaat en biodiversiteit. Olsternaar Hendriksen is de afgelopen tien jaar nauw betrokken bij tal van regionale en landelijke duurzaamheids-initiatieven. Hij besloot in december ook XR Nederland te helpen oprichten.

Tekortschietende overheid

Zijn motivatie daarvoor is een diepe bezorgdheid over de toekomst: "Heel veel wetenschappers zijn over klimaat en verlies aan biodiversiteit een stuk pessimistischer dan wat daarover naar buiten komt", licht hij toe. "Als je tot je laat doordringen wat er aan de hand is, zie je dat overheidsbeleid momenteel enorm tekort schiet in het veiligstellen van een leefbare toekomst." Na het eerste, informatieve deel van de bijeenkomst is er vervolgens veel ruimte voor gesprek over wat burgers, overheid en bedrijfsleven daar aan zouden kunnen en moeten doen.

Burgerlijk ongehoorzaam

De belangrijkste tacktiek die Extinction Rebellion hanteert, is die van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Daarmee is de organisatie zeer succesvol gebleken. Extinction Rebellion is vorig jaar ontstaan in Groot-Brittannië. Zij heeft afgelopen april het openbare leven in Londen letterlijk tot stilstand weten te brengen door met ruim 10.000 activisten vijf belangrijke kruispunten en bruggen een week lang bezet te houden. Enkele weken later hebben de parlementen van Schotland, Wales en het Verenigd Koninkrijk, net als dat van Ierland, de noodtoestand voor het klimaat afgekondigd. Dit is een van de eisen van XR aan overheden op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Lokale afdelingen

Inmiddels telt Nederland 13 lokale afdelingen door het hele land. Afgelopen dinsdag hield XR Enschede zijn eerste publieksavond, die ruim 60 belangstellenden trok. In Deventer is de organisatie nog in opstart; de bijeenkomst op de 28ste vormt de kick-off.

Walhalla opent dan om 19:30 uur de deuren voor het publiek. Het programma start om 20:00 uur. De toegang, koffie en thee zijn gratis, maar donaties zijn altijd welkom.

Meer informatie over deze en toekomstige activiteiten van XR Deventer e.o. is te vinden op

Facebook: @XRDeventer en @ExtinctionRebellionNL en via www.extinctionrebellion.nl. Contact opnemen kan ook via XRDeventer@protonmail.com.

Meer berichten