Leerlingen van groep 8 van OBS De Hagenpoort met een ondertekende safetydeal
Leerlingen van groep 8 van OBS De Hagenpoort met een ondertekende safetydeal (Foto: Astrid van der Windt)

Leerlingen De Hagenpoort fietsen MONO

Deventer - Bellen, Whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. "Moet kunnen toch!" "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of... valt dat toch tegen en zitten er ook risico's aan vast?

Leerlingen van de Hagenpoort uit Deventer hebben een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat; leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

De les wordt niet voor niets aan deze leerlingen gegeven, want bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar bij 18% afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5 fietsongevallen. Ook is er gesproken over de nieuwe wet waarbij het vanaf 1 juli 2019 verboden is om je mobiel in de hand te hebben op de fiets? De boete hiervoor bedraagt maar liefst € 95,- en de Politie heeft aangekondigd niet eerst te waarschuwen, maar direct te bekeuren.

Elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van het verkeer. In de les wordt daarom aangesloten bij de MONO-campagne. Op https://www.daarkunjemeethuiskomen.nl/ staan verschillende tips en apps die helpen om ongestoord onderweg te gaan.

MONO - Op de fiets? Even niets, is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV Oost-Nederland) en de gemeente Deventer. ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Zij richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis!

Meer berichten