Buurman Reinout Oonk vindt het belangrijk dat er een groep mensen bij elkaar komt die zich druk maakt om haar omgeving. (foto: Auke Pluim)
Buurman Reinout Oonk vindt het belangrijk dat er een groep mensen bij elkaar komt die zich druk maakt om haar omgeving. (foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

'Struik met prikkels' is doorn in 't oog: buren knappen samen speelplek op

Deventer - Op een speelplek aan de Korte Zandstraat broeden bewoners op plannen om het plein een betere uitstraling te geven. De speeltuin kan een mooie plek zijn waar buren elkaar ontmoeten, waar kinderen kunnen ravotten of oefenen voor een panna in de voetbalkooi. Het aanzicht van de binnenplaats kan alleen veel beter en dat willen omwonenden realiseren.

Door Rudy Brouwer

,,Zij hebben besloten om als eerste actie het groen aan te pakken", vertelt Martijn Willems van stichting Tevreden Spelen. ,,Het groen, dichte struiken met prikkels, is voor een groot deel verwilderd en past niet echt bij de functie van een speelplek. Ook wordt er veel afval in deze bosjes gedumpt, wat voor omwonenden een doorn in het oog is. Tijd voor verandering dus!"

Mooier
De verpauperde speelplek in de wijk Zandweerd is nu drie jaar in beheer van de stichting. ,,Samen met een aantal buurtbewoners hebben we de afgelopen tijd gesprekken gevoerd, waarbij omwonenden hebben aangegeven dat zij er graag voor willen zorgen dat de speelplek behouden blijft en het een plek wordt die hun buurt mooier maakt. Hieruit is een mooie samenwerking aan het ontstaan", vindt Willems.

Weinig aandacht
,,Ik woon hier nog maar net", vertelt Reinout Oonk, met een zaag in zijn handen. ,,Als ik aan de achterkant van mijn woning ben, kijk ik op de speelplaats uit. Het is een plek met weinig aandacht; niet de mooiste omgeving. Maar de grote voetbalkooi wordt vaak gebruikt en ik zie ook wel regelmatig kinderen op de toestellen zitten. In de kerngroep van bewoners zijn ouders die zeggen: ik wil niet dat mijn kinderen zich zeer doen. En er zijn ouders die klagen over lekke ballen. Of over het afval. Het belangrijkste vind ik dat er een groep mensen bij elkaar komt die zich druk maakt om haar omgeving en er, ook voor de toekomst, een leuke wijk van wil maken. Sommige buren vinden het fijn om een moestuin te hebben, anderen een kruidentuintje. Of zelfs een boomhut. Er zijn veel ideeën. Ikzelf vind het fijn om op een mooie plek te wonen en daar lever ik graag een bijdrage aan."

De stichting Tevreden Spelen wil met Deventenaren in gesprek over de speelplek in hun buurt. Het gaat erom dat de bewoners zich daarover willen ontfermen. Het doel is om hen aan tafel te krijgen, zodat zij, samen, zelf kunnen beslissen wat er met de speelplek moet gebeuren: als openbaar groen teruggeven aan de gemeente, zelf gaan beheren en onderhouden óf er een natuurspeelplek van maken. Op deze manier nemen bewoners de regie over hoe 'hun' plek in de wijk eruit komt te zien. Meer info: tvrdn.nl

Meer berichten