V.l.n.r. Tim, Swen, Koen en Casper. Op de foto ontbreekt teammaat Mathijs Drent.
V.l.n.r. Tim, Swen, Koen en Casper. Op de foto ontbreekt teammaat Mathijs Drent. (Foto: )

Koekwouzen op pad met moederschip

Deventer - Het is niet te missen als de auto met de Deventer Koekwouzen door de straten raust. 'Het moederschip' waarmee de Deventenaren meedoen aan de Budapest Rally 2019 is beplakt met 20.000 felgekleurde doppen.

Door Gerreke van den Bosch

 Het thema van de rally is 'Back to the sixties.' Dat hebben Swen van Baak, Mathijs Drent, Koen Ros, Casper Kolthof en Tim Bloemen goed begrepen, getuige de felle kleuren, peacetekens en bloemen op de oude Saab. ,,Het leek ons leuk om op een andere manier dan op de camping onze vakantie door te brengen. Het avontuurlijke aspect trekt ons wel. We weten van tevoren niet precies wat ons te wachten staat. Elke ochtend krijgen we een nieuwe route. Het enige dat we weten is dat we drie tot vierhonderd kilometer per dag vreten. We rijden alle vier, Tim staat in principe op de reservelijst."

Tim lacht. ,,Ik zorg er wel voor dat één van jullie ziek wordt!" Koen doet direct een stap achteruit. ,,Ik denk dat ik dan even uit jouw buurt blijf." De grappen vliegen over en weer. De jongens vormen een hechte groep en kennen elkaar van Het Vlier. De naam Deventer Koekwouzen is volgens zijn vrienden de schuld van Casper, die wat mompelt over de oorsprong. Uiteindelijk concludeert hij dat het 'een beetje debiel is eigenlijk'.

De Saab hebben de jongens opgesnord via Marktplaats. Koen: ,,We hebben ons eerst ingeschreven en een paar maanden later de auto aangeschaft. Het idee van de dopjes kreeg ik op een autoshow waar een auto stond met het dak beplakt met dopjes. In totaal zitten er op onze Saab 20.000 dopjes, uit Deventer kroegen. Het is heel leuk om te merken dat iedereen met ons meeleeft. Onze auto staat op de Bekkumer waar veel schoolkinderen voorbij komen. Zij reageren heel enthousiast. Sommigen hielpen dopjes sparen en anderen met sorteren." De dopjes zijn allemaal stuk voor stuk met de hand gespoten en daarna op de auto geplakt. Een mega investering in lijm volgens Koen. ,,Bij de Action hebben we het hele schap leeggekocht. In totaal zijn we 1,5 week fulltime bezig geweest met plakken." Op 13 juli start de rally in Amsterdam daarna gaat het richting Zwarte Woud, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk. ,,Halverwege de week bevinden we ons aan meren in Italië en de Middellandse Zee langs de kust in Kroatië. De laatste dag rijden we Hongarije in naar de eindbestemming in het centrum van Budapest."

Waar de Koekwouzen 's avonds hun tent opslaan is in mysteriën gehuld. ,,Kan overal zijn. Elke dag zijn er uitdagingen waar je punten voor krijgt. Eén onderdeel is een fanbase opbouwen en een facebook-pagina bijhouden. Het uiteindelijke doel van de facebook-pagina is om 1000 likes te hebben. Dan hebben we die opdracht voltooid. We hopen dat mensen onze knotsgekke avonturen volgen en ons helpen de eerste uitdaging te halen." 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden