Meike Stoevenbelt glijdt door het 'lint' en opent daarmee de nieuwe speelplek.
Meike Stoevenbelt glijdt door het 'lint' en opent daarmee de nieuwe speelplek. (Foto: )

Hangplek voor jong en oud: nieuw speelhuis aan de Bergakker

Bathmen - Opgetrommelde bewoners zorgden voor vernieuwing van speeltuin Bergakker in Bathmen. Zij wisten door eigen inzet de aanleg van een 'natuurspeelplek' om te buigen naar een speelplek met nieuwe speeltoestellen.

Door Gerreke van den Bosch

Marco Stoevenbeld was samen met Jan van Gorssel en Jannie Hoekman kartrekker van de vernieuwing in de buurt. ,,Het idee ontstond in 2017 tijdens een zogenaamde 'Optrommelactie' in Cultuurhuus Braakhekke. Hier werden een aantal knelpunten in de buurt besproken. Zo zou de speelplek in onze straat geruimd gaan worden met als alternatief 'natuurlijk spelen'. Wij vonden dit niet passen in onze wijk en stelden een plan op dat we vervolgens indiende bij de gemeente. Daarna zijn we actief op zoek gegaan naar geldstromen. We hebben een aantal speelapparaten in ere hersteld, zodat ze nog tien tot vijftien jaar mee kunnen. De nieuwe speeltoestellen hadden een lange levertijd. Al met al heeft het bij elkaar twee jaar gekost om het rond te krijgen maar het resultaat mag er zijn", concludeert Stoevenbeld tevreden.

Jan van Gorssel zit breeduit op een parkbank en kijkt met een tevreden glimlach naar de spelende kids. ,,Leuk om te zien dat hier nu ouders rondlopen die zich vroeger als kind ook in deze speeltuin vermaakt hebben. Het speelhuis van weleer is verdwenen. Daar kregen we een tweedehands glijbaan voor terug. We vonden dat het een kale aftandse bende werd. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Plannen genoeg maar geen middelen. Gelukkig deden het Coöperatiefonds van de Rabobank, de Klimbimbeurzen en de Wijkaanpak allemaal een duit in het zakje. Zo konden we met hulp van het Groenbedrijf verschillende speeltoestellen redden van de sloop. Met rust, geduld, doordenken en doorzetten hebben we echt iets moois tot stand kunnen brengen. We krijgen voor de allerkleinsten ook nog een olifanten wipkip. De speelplek is voor kinderen in alle leeftijden en niet alleen van de Bergakker. Het trekt ook jeugd aan uit de Noorderenk. Het is een rustige en veilige plek. Het ligt afgeschermd van de doorgaande wegen. Ouders kunnen met een gerust hart hun kind hier laten spelen. Ik zou het haast een peuterhangplek willen noemen", zegt hij met een lach.

Sociale functie
,,Een mooi huisje", reageert een buurvrouw enthousiast. Jan straalt. ,,Ja, de gemeente was ook verbaasd over hetgeen wij voor het geld hebben gerealiseerd."

De plek die centraal op de Bergakker ligt, is niet alleen voor kinderen maar ook voor de ouders. ,,Het heeft een sociale functie. 's Zomers komen mensen uit de buurt hier na het werk bij elkaar. Toen wij hier in 1996 neerstreken, werd er per dag een schema gemaakt voor de speelplek. Het was heel gewoon als er twee huisvrouwen en wel twintig spelende kinderen in de speeltuin waren. Er is een hechte sociale binding. We wilden de saamhorigheid in onze buurt in stand houden en daar zijn we in geslaagd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden