Stefan Rutgers (rechts) met de door hem toegekende oorkonde. (foto  Heemschut)
Stefan Rutgers (rechts) met de door hem toegekende oorkonde. (foto Heemschut)

Erespeld Heemschut in Bussloo uitgereikt Stefan Rutgers

Voorst - Directeur Karel Loeff van Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft de Erespeld van Heemschut uitgereikt aan Stefan Rutgers. De speld is hem door de landelijke erfgoedvereniging toegekend vanwege zijn inzet voor de redding van de kasteelruïne De Nijenbeek in Voorst. 

In 2005 schreef het verenigingsblad Heemschut over de rampzalige staat van de middeleeuwse kasteelruïne en de zorgen die er waren over de toekomst er van. Naar aanleiding van dit artikel werd een speciale 'Werkgroep De Nijenbeek' in het leven geroepen die onder aanvoering van Stefan Rutgers als voorzitter het herstel van dit unieke kasteel (woontoren) mede mogelijk heeft gemaakt. Onderdeel van de acties was onder meer een handtekeningenactie  onder de inwoners van de gemeente Voorst, waarbij meer dan 1000 handtekeningen werden ingezameld. Nog steeds vraagt de werkgroep met regelmaat aandacht voor dit unieke stuk erfgoed dat door haar acties gered is.

De Bond Heemschut bestaat sinds 1911 en zet zich al meer dan 100 jaar onafgebroken in voor het behoud van cultureel erfgoed. Heemschut betekent letterlijk het schutten (beschermen) van het heem (de eigen omgeving). Als erfgoedvereniging zetten we ons in voor de bescherming van waardevolle objecten en gebieden. Van een bedreigde theekoepel tot de verrommeling van Nederland, bijvoorbeeld langs de snelwegen.

De Erespeld van de vereniging wordt na besluit van het bestuur van de vereniging toegekend aan eenieder die zich op uitzonderlijke manier heeft ingezet voor het behoud van erfgoed. 

Stefan Rutgers heeft met de acties voor de Nijenbeek het verschil gemaakt voor de redding van de kasteelruïne. Tijdens een speciale bijeenkomst is de oorkonde hem opgespeld door directeur Karel Loeff onder toeziend ook van burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst, tevens portefeuillehouder ´Bestaande Landgoederen´ in deze gemeente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden