Els Bosscher (l) en Thea Bouwmeester halen alles uit de kast voor hun nieuwe project: kledingbank Voorst.
Els Bosscher (l) en Thea Bouwmeester halen alles uit de kast voor hun nieuwe project: kledingbank Voorst. (Foto: )

Kledingbank Voorst schiet te hulp

Twello - Niet genoeg geld om een paar schoenen of nieuwe kleding te kopen? Dat is tegenwoordig niet ongewoon. Steeds meer mensen moeten met weinig financiële middelen leven. Kledingbank Voorst wil uitkomst bieden.

Door Gerreke van den Bosch

Initiatiefneemster Els Bosscher weet uit eigen ervaring hoe het is om van het ene op het andere moment alles kwijt te raken. ,,Je kunt zo in de problemen raken. Mijn man en ik hadden een florerend bedrijf in zonwering tot mijn man vorig jaar mei een herseninfarct kreeg. Als ZZP'er was hij niet verzekerd. De premie is namelijk zo hoog dat het bijna niet op te brengen is. Het ging allemaal zo snel dat we niet eens de gelegenheid hadden om het bedrijf te verkopen. Je wordt niet geholpen door de gemeente in zo'n situatie. Wij moesten een bijstandsuitkering aanvragen. Het was complete chaos en een hele nare tijd. Mijn man werkt nu op de zagerij aan de Wilpsedijk", vertelt Els openhartig.

Naast haar zit haar buurvrouw en nicht Thea Bouwmeester, zij en Aart van Duin helpen Els bij het opzetten van de kledingbank. ,,We zijn in januari opgestart en zitten nog in de voorbereidingen. Ik ben bezig met het maken van de maquette, een driedimensionaal model op schaal. Sinds een maand hebben we een verkoopruimte aan de Molenallee 33 in de Posterenk. Het is een voormalige varkensschuur en we zijn nog in onderhandelingen met de boer. Het pand moet nog wel verbouwd worden en dat zal moeten gebeuren op kosten van de kledingbank. We kunnen alleen bestaan door een gift van de gemeente, sponsoren en donaties. We werken zonder winstoogmerk, alles vloeit weer terug naar de kledingbank. We kunnen nog vrijwilligers gebruiken voor het ophalen van kleding en het opzetten van een facebookpagina en website. Ook zitten we te springen om opslagruimte, dat hoeft niet per se in Twello te zijn. Het staat nu allemaal opgestapeld bij mij in de schuur", aldus Thea.

Het interieur van de kledingbank is er al maar nog niet alles is in kannen en kruiken. ,,Het bestemmingsplan moet nog aangepast worden, hierbij ondersteunt de gemeente. We moeten ook de begroting nog opstellen en dan in gesprek gaan met de wethouder. We gaan een stichting opzetten en werken samen met Stichting Leergeld Apeldoorn. Zij komen bij gezinnen thuis en verwijzen door naar ons. We zijn er niet alleen voor ZZPérs maar voor alle mensen met een kleine beurs. Het is allemaal heel veel werk maar alleen al het gevoel dat je met elkaar hebt om iets moois weg te geven aan een behoeftige, geeft ruimte in je hart. Het is de bedoeling dat we twee dagen aanwezig zijn. Eén dag voor inneming en één dag waarop gratis kleding kan worden opgehaald met een verwijzing van hulpleners of instanties WMO. Uit onderzoek van de gemeente Voorst blijken er 270 mensen te zijn met een uitkering."

Meehelpen? Neem contact op met Els Bosscher 06-23380200, Koningin Julianastraat 48 Twello.

Meer berichten