De folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen gaan terug in de tijd rond 1900.
De folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen gaan terug in de tijd rond 1900. (Foto: )

Midzomer Multicultureel Muziekfestijn: wereldmuziek en dans in plantsoen

DEVENTER - Het Midzomer Multicultureel Muziekfestijn wordt gehouden op zondag 23 juni in het historische Worpplantsoen van Deventer. Het doel is om bewoners van de Hanzestad, van jong tot oud en van alle culturen en achtergronden, met elkaar in contact te brengen. Letterlijk en figuurlijk laten kennis maken met het mooiste en lekkerste wat landen te bieden hebben.

Door Ben van Raan

Het Midzomer Midzomer Multicultureel Muziekfestijn is entree vrij en begint om 13.00 uur. Deventer wethouder Thomas Walder verricht de officiële opening. Hij wordt geïntroduceerd door Hanneke Evink, in de gedaante van Hollandse Han, de presentator van het festijn. Op de haar bekende sprankelende manier zal zij deze middag ook de muzikale optredens en dansacts bij het publiek introduceren. Het speelt zich allemaal af op twee podia; de Muziekkoepel Nering Bögel en het Danspodium. Daarnaast is er ook nog het speciale kinderprogramma Kids&Plezier dat wordt verzorgd door Colorful Circle, Raster Kinderwerk en schrijfster Juliette Rosenkamp.

Je kunt dus een hele middag genieten van muziek, dans, eten en drinken uit verschillende culturen in het oudste stadswandelpark van Nederland. Er staan tentjes en kraampjes met bijzondere koopwaar uit verre landen en er is gelegenheid voor een gezellige picknick dus neem gerust je picknickkleedje mee. De organisatie is in handen van het CDS, het centrum voor Diversiteit en Samenleving. De Muziekkoepel Nering Bögel ondersteunt het CDS hierbij met o.a. de logistiek.

Programma

Podium Muziekkoepel
Werede Tefsamichael (13.15 uur)
Deze Eritrese vluchtelingenmuzikant woonde vroeger op het AZC Schalkhaar en bespeelt een onder Eritreërs geliefd instrument, de viersnarige krar. Veel Eritrese jongeren bouwen dit instrument zelf van stukken hout en bromfietsversnellingen.

Arcadi Boghossian (13.45 uur)
De in Lochem wonende Armeense gitarist en tar-speler kwam als vluchteling uit Azerbeidzjan naar Nederland. Hij heeft een gedegen muzikale opleiding en speelde in grote orkesten o.a. op tournees in Rusland. De tar is een langhalsluit, een tokkelinstrument met vijf tot acht snaren.

Wereldkoor Deventer (15.10 uur)
Het gemengde koor brengt met veel enthousiasme, onder de inspirerende leiding van Floor Snip, folkloreliedjes van over de hele wereld.
De line up wordt gecompleteerd met de Indorock band Because uit Enschede, Americana singer/songwriter uit België Katy Too, Sinan Arat & Alper Kekec uit Turkije. Van hen staat onderaan deze pagina een foto met beschrijving.

Danspodium
Tussen de muziek optredens in de koepel zijn er op het danspodium optredens van verschillende dansgroepen. De stichting Masohi presenteert zich met de Molukse Meisjes Bloemendans. De folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen tonen hun kleding en danskunsten op klompen uit Oost Nederland. Ze worden muzikaal ondersteund met accordeon en zang uit 1900. De Americana Linedance groep geeft een dans demonstratie op countrymuziek en de dansgroep van Mita Ramkhelawan voert een prachtige Indiase Bollywood Dance op. De dansfinale is op livemuziek van de Indorockband Because. Iedereen wordt hierbij uitgenodigd de dansvloer op te komen en mee te doen met het Indonesische Potjo Potjo. Zie ook programma op de website: www.muziekkoepelneringbogel.nl

Specialiteiten
Op het festivalterrein pakt de organisatie uit met eettentjes en leuke kraampjes. Zo zijn er specialiteiten uit Soedan, de Molukken en Turkije, een Eritrees koffie ritueel, Hollandse pannenkoeken van het Volkshuis en er is gelegenheid tot picknicken. Ugandese houtdrukkunst, sieraden van Ecowomen, Lusi's Armeense sierkaarsen zijn te bewonderen en ook te koop. Er zijn demonstraties en workshops van o.a. Trommels maken en Ebru schilderkunst.

Radio El Mundo is de hele middag aanwezig en brengt een live-verslag van het evenement. Zij bieden een podium aan initiatieven op het gebied van Internationale cultuur en ontwikkelingssamenwerking. Hun uitzending is te beluisteren via https://www.radioelmundo.nl

Samenwerking is de kracht van de organisatie. Dat geldt ook voor dit festival. Naast de organisator CDS en de Muziekkoepel Nering Bögel werken mee: St. Vrouwen voor Elkaar, St. Masohi, Radio El Mundo, AZC Schalkhaar, Cambio Deventer, Don Bosco, Colorful Circle, Lebuïnuskerk-VONDST, Raster Kinderwerk, Volkshuis Deventer en het Jongerennet Deventer.

Meer berichten