SOP klaar voor tochten over de IJssel!

Deventer - Het 'Ruime SOP' (Sloep Opknap Project) heeft de renovatie van haar eerste sloep afgerond. Dit is een 120 jaar oude, houten Zweedse vissersboot. Deze is nu, na een aantal proefvaarten, klaar voor het maken van tochten over de IJssel. Ruim drie jaar is er aan de boot gewerkt. Met trots presenteren de deelnemers het eindresultaat. Zij gaan op 25 juni om 13.30 met 'hun' boot de IJssel op. Hierna worden op verzoek van bedrijven, organisaties of particulieren tochten op het water georganiseerd.

Voor deze tochten hebben zich al diverse bedrijven aangemeld. Zo heeft het IJssel hotel de sloep diverse dagdelen ingehuurd. Gasten van het hotel maken een tocht en krijgen een picknickmand met proviand mee. De inkomsten worden gebruikt om de jaarlijkse kosten van de sloep te betalen. De tochten worden begeleid door ervaren schippers, die op basis van vrijwilligheid werken.

De tochten zijn maatwerk en kleinschalig van opzet. Per tocht kunnen 6 personen mee. In onderling overleg wordt gekozen voor de duur van de tocht, het doel en de catering. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: Deventer bekijken vanaf de IJssel, meer kennis vergaren over de rivier of over de flora en de fauna, etc. Het kan ook gaan om het vieren van een verjaardag, een trouwerij, voor teambilding, vergadering en / of gewoon voor de gezelligheid.

'Het Ruime SOP' (Sloep Opknap Project) is een project bedoeld voor personen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken onder leiding van de projectleider Theo Sips aan het opknappen van oude sloepen. Door de goede resultaten is er vorig jaar een tweede sloep aangeschaft. Aan de renovatie van deze boot wordt hard gewerkt. Deze tweede sloep wordt medegefinancierd door het Innovatiefonds van Cambio en door de gemeente Deventer. Ook diverse Deventer bedrijven leveren een financiële bijdrage.

De bij het SOP betrokken deelnemers zijn kwetsbaar en hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot de deelnemers behoren ook vele zogenaamde Nieuwe Nederlanders. Door samen aan de sloep te werken worden zij sterker, doen arbeidsvaardigheden op, oefenen de Nederlandse taal, leren de Nederlandse arbeidscultuur beter kennen en breiden hun netwerk uit. Kortom de deelnemers vergroten hun maatschappelijke en professionele zelfredzaamheid. Na verloop van tijd stromen zij door naar een passende werkplek en/ of scholing.

De SOP-aanpak blijkt zeer succesvol. Zij biedt deelnemers een goede opstap richting arbeidsmarkt. Het samen werken aan een concreet en bruikbaar eindresultaat staat centraal. De deelnemers zijn zeer betrokken en trots op 'hun' sloep. Dit trotse gevoel stimuleert ieders ontwikkeling op ongekende wijze. De aanpak is kleinschalig. Hierdoor komt elke deelnemer goed in beeld, wat leidt tot een passend vervolg. Een team van zeer betrokken deskundigen adviseert waar nodig. Er is veel enthousiasme rond het project en veel respect en waardering voor hetgeen de deelnemers realiseren.

SOP is een project van de Stichting 2Gether. Ook Rechtop wordt onder de paraplu van deze stichting uitgevoerd. Het doel is het versterken van de sociale, maatschappelijke en professionele zelfredzaamheid van 'kwetsbare' deelnemers. Ontwikkeling door 'mee te doen' staat centraal.

Meer berichten