Een uitsnede van het eindresultaat: een dubbeldekker vliegtuig
Een uitsnede van het eindresultaat: een dubbeldekker vliegtuig (Foto: Scouting Gelre Groep Twello)

Scouting Gelre Groep vierde plaats NK Pionieren

Twello -  Afgelopen zaterdag waren in de Soester Duinen de Nederlandse Kampioenschappen Pionieren.

Pionieren is een scoutingtechniek waarbij bijzondere bouwwerken worden gemaakt met slechts hout en touw. Als je niet bekend bent met scouting kun je je bij het woord “pionier” vast van alles voorstellen. Iemand die als één van de eersten een bepaald gebied betreedt, zodat hij daar zijn weg moet vinden zonder gebruik te maken van de ervaring van anderen. Vaak onder primitieve omstandigheden. Bij scoutingkampen worden tegenwoordig vaak nog keukens gepionierd die nodig zijn voor het kamp, dus dan is het heel functioneel.

Nederlandse Kampioenschappen
Deze kampioenschappen zijn dit jaar voor het eerst georganiseerd. Vanaf zonsopgang, stipt om 5:18 uur, konden de teams beginnen. De teams, die alle bestaan uit 10 personen, hadden exact 10 uur de tijd om hun bouwwerk te maken. De jury lette onder andere op: de “wow-factor van het ontwerp”, de technische bouwkundige kwaliteit, de gebruikte technieken, veilig werken, communicatie en sfeer in het team etc. Om mee te kunnen doen moesten de teams van te voren een schaalversie indienen, bouwtekeningen en een bouw/veiligheidsplan.

De Gelre Groep had een prachtig ontwerp gemaakt: een dubbeldekker vliegtuig. Het was een flink gesleep met het hout door de duinen, maar de Gelre had zich goed voorbereid en was als eerste klaar. Het team kreeg veel complimenten en kon met een mooie 4e plaats terug naar Twello.

Maar bovenal was het een hele gave dag waarbij samenwerken, vermaak en vriendschap de boventoon voerden. En dat is dan ook typisch scouting! Waarom is dit nog niet eerder georganiseerd? Waarschijnlijk omdat scouting van zichzelf niet zo competitief is. Over het algemeen gaat het meer om jezelf overwinnen en samenwerken, niet tégen elkaar.

Benieuwd naar de foto’s: ga dan naar www.gelregroep.nl en www.facebook.com/scoutingtwello

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden