vlnnr 'Opperbevelhebber' Pim van de Kamp, Ischa Franken en Natasja Bosch maken een hondenparadijs op de Keizerslanden.
vlnnr 'Opperbevelhebber' Pim van de Kamp, Ischa Franken en Natasja Bosch maken een hondenparadijs op de Keizerslanden. (Foto: )

Honden rusten uit, bazen aan de slag

Deventer - Hondenspeeltuin 'Pluto' op de Keizerslanden is tot en met 1 juli gesloten. Terwijl de honden even uitblazen, steken hun baasjes de handen uit de mouwen. Een groep van vijf hondeneigenaren gaat de verpauperde speelplek aan de van Hetenstraat opkalefateren waarna het een nieuwe naam krijgt.

Door Gerreke van den Bosch

,,We gaan verder onder de naam 'De vrolijke viervoeter'. Het is in 2016 opgestart door Joke Kool en nu nemen wij het over om het veld naar een next level te tillen", vertelt Pim van de Kamp terwijl hij probeert het geblaf van zijn hond te smoren.

Ischa Franken neemt het over. ,,We hebben zijn een werkgroep met vijf personen en hopen de klus binnen ruim een week te kunnen klaren. Nieuwe speeltoestellen zullen oude vervangen. Er komt hier ook veel jeugd dus het moet kindvriendelijk en hondveilig zijn."

Pim wijst op een enorme tractorband in een uithoek. ,,Daar komt straks een paal met een touw van 2,5 meter. Speciaal voor honden die graag willen trekken. Voor honden die liever willen graven hebben we een zandbak. Als ze geen zin hebben om iets te doen of gewoon lekker willen afkoelen, kunnen ze onder het nieuwe speelhuisje kruipen. Het is bedoeld om over heen te lopen en staat als een brug. Er komt ook een punt waar de viervoeters water kunnen drinken via een voorziening met een regenton."

Hoe deze constructie precies in elkaar gezet gaat worden, daar is Pim nog over aan het brainstormen. ,,Ik doe alles zelf. Ik ben vrij handig. Samen met de werkgroep hopen we het allemaal van de grond te krijgen. Het is een populaire plek en het wordt minimaal door vijftien mensen per dag bezocht, allemaal met honden in alle soorten en maten. Het veld is afgebakend maar in principe wel voor iedereen toegankelijk. Bezoekers moeten zich wel aan een aantal basisregels houden, zo moeten ze bijvoorbeeld de hondenpoep opruimen. De meesten doen dat automatisch maar soms zijn er hondeneigenaren bij die je het toch even moet zeggen."

Het initiatief om de speelplek te renoveren kwam toen Pim op een bepaald moment zag dat het gras heel hoog stond. ,,Ik heb toen contact gezocht met Joke omdat ik wilde dat het opgeknapt zou worden. Er zijn gebieden waar schapen worden ingezet om het gras omlaag te krijgen maar dat is niet geschikt voor elke hond."

Emma Stoevenbelt en Natasja en Bastiaan Bosch helpen Pim de klus te klaren. Natasja: ,,Pim is de bevelhebber. Wat ik ga doen, dat weet ik nog niet. Misschien ga ik een pan kippesoep maken." Natasja bezoekt dagelijks een paar keer het veldje. ,,Voor mij is het nog geen twee minuten lopen. Een veld als dit kan er alleen zijn door samenwerking van burgers. Als je als werkgroep contact zoekt met sponsoren kun je dingen voor elkaar krijgen. Hoewel de gemeente het toejuicht is het heel moeilijk om budget te krijgen. Sommige dingen worden hergebruikt maar er komen ook nieuwe items, zoals een zitplek voor de eigenaren."
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden