Colin Westerink, stagiair bij Stichting IJssellandschap, is gek op het IJssellandschap.
Colin Westerink, stagiair bij Stichting IJssellandschap, is gek op het IJssellandschap. (Foto: )

Mijn IJssellandschap: De bijenwand van Colin Westerink

Deventer - Ons landschap zit vol verhalen. In de rubriek 'Mijn IJssellandschap' vertellen Sallanders over een plek die voor hen betekenis heeft. Deze keer Colin Westerink, stagiair bij Stichting IJssellandschap. Hij showt de bijenwand die hij op Landgoed de Kranenkamp heeft gemaakt.

Door Yoni Pasman

Eén van zijn eerste herinneringen is sneeuw op de Lemelerberg. Een enorme berg, zo leek het voor de toen 3-jarige Colin. En zijn broer die er met de slee vanaf sjeesde en een boomstam raakte, flink op zijn muil ging en vervolgens smeekte of hij nog een keer mocht. Het verhaal wordt bij hem thuis nog geregeld verteld.

Inmiddels is Colin uit Schalkhaar 20 jaar en heeft hij ontdekt dat de vele natuurwandelingen met zijn familie hem gevormd hebben. Want toen hij na de havo de hbo-opleiding Personeelszaken ging doen, wist hij na een half jaar heel zeker: voor mij geen kantoorbaan. Hij zou boswachter worden. En dus begon hij met de versnelde mbo-opleiding Natuurbeheer. Hoewel hij gek is op heuvelachtig landschap is dit zijn 'thuisgebied'. IJssellandschap heeft een speciaal plekje in zijn hart. ,,Je leeft in het gebied dus je kent de soorten", zegt hij, al wandelend door de Kranenkamp. Vroeger nam zijn vader hem mee vissen, later ging hij samen met zijn vriendjes met de hengel op de fiets naar de IJssel of de Zandwetering. ,,Dat begon met kleine blankvoorntjes, later waren het snoeken. Je groeit ermee op."

Colin voelt zich thuis in de natuur. Anders dan de meeste leeftijdsgenoten. ,,Die zitten toch veel binnen. Ze komen vaak alleen buiten voor de voetbal op zaterdag." Tijdens zijn laatste stage maakte hij een bijenwand naast het grasland in de Kranenkamp. ,,Er zijn hier insecten genoeg, maar het kan beter." Als boswachter ziet hij dat fouten die in het verleden zijn gemaakt nu hersteld moeten worden. ,,Alle natuur in Nederland is een keuze geweest, opgezet door de mens. Met de kennis van toen waren het juiste keuzes, maar nu moeten we verder met wat we hebben."

IJssellandschap beheert, beschermt en ontwikkelt 4300 ha land, bos, natuur, boerderijen en landgoederen in en rondom Deventer. Zodat mens en dier er kunnen leven, werken en recreëren. Het landschap is belangrijk voor ons welzijn en de aantrekkelijkheid van onze omgeving en zit vol verhalen. Ben je misschien getrouwd in het landschap, werk je er of heb je er als kind uren gezworven en wil je graag jouw verhaal in deze column vertellen? Laat het ons weten! J.nieboer@ijssellandschap.nl

Meer berichten