Tuintips voor juli: Vooral genieten in de tuin


Van deze 'Little Princess' knipt u alleen de uitgebloeide bloemen af, waarna deze planten nog voor een tweede bloei kunnen zorgen.
Van deze 'Little Princess' knipt u alleen de uitgebloeide bloemen af, waarna deze planten nog voor een tweede bloei kunnen zorgen. (Foto: )

Tuintips voor juli: Vooral genieten in de tuin

Deventer - Doordat het voorjaar vrij groeizaam was, hebben veel struiken en vaste planten een flinke groeispurt gemaakt met als gevolg dat veel borders inmiddels dicht begroeid zijn. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de groei van onkruid geremd wordt, wat ons in deze zomermaand duidelijk minder werk oplevert.

Door Cor Koppert

Er zijn echter nog wel andere klussen te doen. Bent u bijvoorbeeld al klaar met het scheren van uw hagen? En wat dacht u van het terug knippen van uitgebloeide voorjaarsplanten? Ja, want er zijn soorten waarvan het blad er na de bloei niet meer uitziet en die er na een grondige knipbeurt, tot vlak boven de grond, na enkele weken weer fris en groen bij staan. Ik doel hierbij onder meer op Vrouwenmantel, Akelei en een aantal Geraniumsoorten. Van enkele andere soorten zoals sommige Salvia's en Spirea's, bijvoorbeeld 'Little Princess' (zie foto) knipt u alleen de uitgebloeide bloemen(schermen) af, waarna deze planten nog voor een tweede bloei kunnen zorgen.
Toch is het meeste werk gedaan en is het deze maand vooral genieten van alle kleuren en geuren van de zomerbloeiers en al het leven dat zij aantrekken. Prachtig toch het gezoem van de bijen en het gefladder van diverse soorten vlinders!

Mocht u fruit houdende struiken in uw tuin hebben, dan is het nu bovendien genieten van al dat lekkers dat u oogst. Witte bessen (onze favoriet), rode en zwarte bessen, kruisbessen, bramen en frambozen, het kan niet op. En de oogst is dit jaar bijzonder royaal. Ook appelbomen zijn dit jaar rijk dragend. Het is dan ook aan te bevelen om daar waar er meer dan twee in clusters hangen, de overige weg te nemen, zodat de overblijvende zich goed kunnen ontwikkelen.
Hebt u dahlia's in uw tuin? Wist u dat ze ook heel aantrekkelijk zijn voor oorwormen? Die oorwormen zijn met name 's nachts actief en verschuilen zich overdag. Plaats nu een potje met stro omgekeerd op een stokje bij uw dahlia's en geheid dat de oorworm zich daarin terugtrekt. Schudt het potje overdag uit en u verwijdert zo de oorwormen.

www.deventer.groei.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden