Wethouder Carlo Verhaar feliciteerde Jantje Roelink-Grave. Haar formule voor een lang leven? "Weinig boos worden en veel liefde."
Wethouder Carlo Verhaar feliciteerde Jantje Roelink-Grave. Haar formule voor een lang leven? "Weinig boos worden en veel liefde." (Foto: Gerreke van den Bosch)

Jantje Roelink-Grave uit Deventer wordt 100 jaar

Mevrouw Jantje Roelink-Grave werd afgelopen vrijdag 100 jaar. Het was een komen en gaan aan de koffietafel in Huize Salland waar de jarige glunderend de felicitaties in ontvangst nam.

Door Gerreke van den Bosch

Colmschate - "Ik ben in 1919 geboren, nog geen 100 meter hiervandaan aan de Holterweg. Toen ik 6 jaar was verhuisde ik naar Rotterdam. Mijn vader werkte bij de spoorwegen. Later verhuisden we nog een aantal keren. Ik kwam weer in Deventer terecht toen ik trouwde. Mijn huwelijk en de huwelijksreis waren een hoogtepunt in mijn leven. Dieptepunt was het overlijden van mijn vader, die met zijn fiets verongelukte vlak voor zijn huis", vertelt ze met tranen in haar ogen.

Formule voor lang leven

Jantje is weduwe en haar huwelijk bleef kinderloos. "Gelukkig heb ik hele lieve familie die voor mij zorgt zoals mijn broer Joop en zijn vrouw en mijn neef Gerrit. Mijn formule voor een lang leven? Weinig boos worden, je niet opwinden en veel liefde voor en van familie. Voor de rest heb ik gezond geleefd."

Volgens neef Gerrit, die haar iedere week trouw bezoekt, is Jantje thuis altijd heel actief. "Ze wandelt ook nog steeds. Ze kwam hier drie jaar geleden terecht na een val met een gecompliceerde botbreuk. Die wonderlijk genoeg snel heelde. Het is een sterke vrouw. En ze is ook niet bang uitgevallen. Een aantal jaren geleden, toen ze nog zelfstandig woonde aan de Veenweg, probeerden vrouwen met een babbeltruc binnen te komen. Ze hadden de achterdeur al opengezet voor een derde persoon. Mijn tante wist de deur weer te vergrendelen en duwde het tweetal de deur weer uit."

Niet veeleisend

Mevrouw Roelink heeft het naar haar zin in Huize Salland. "Ik doe mee aan de spelletjes en ik houd van handwerken en lezen. Ik vind het hier wel gezellig. Ik ben niet zo veeleisend. Ik heb er een beetje een hekel aan als een ander dat wel is. Ik mag graag wandelen. Tot twee jaar terug wandelde ik nog naar de Scheg. Het is echter moeilijk om gezelschap te vinden dat mee wil wandelen", zegt de kwieke honderdjarige.

Meer berichten