Het bestuur van de KBO afdeling Deventer. (Foto: Auke Pluim)
Het bestuur van de KBO afdeling Deventer. (Foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

65-jarig bestaan KBO in september: 'Tegenwoordig heten we senioren'

Deventer - De Katholieke Bond van en voor Ouderen afdeling Deventer bestaat 65 jaar. Het jubileum wordt op 11 september uitgebreid gevierd in Huize Ludgerus.

Door Leo Polhuys

Het initiatief voor de oprichting werd in 1954 genomen door de Middenstandsbond KAB en de Katholieke Vrouwengemeenschap. Pastoor Gerritsen van de Vianneykerk had de leiding. De bond was onderafdeling van de Utrechtse Diocesane Bond van bejaarden en gepensioneerden. "Zo heetten ouderen toen nog", zegt voorzitter Ben Besslink namens het tienkoppig bestuur.

"Later was er sprake van ouden van dagen en ouderen, tegenwoordig heten we senioren. Niet alleen de benaming is veranderd, ook de manier waarop senioren leven. Zo hadden we ten tijde van de oprichting nog een 48-urige werkweek, en als je 65 werd ging je naar het bejaardentehuis. Maar dat bestaat niet meer. Tegenwoordig is er weer een trend naar kleinschaliger wonen in hofjes. En zo zie je door de jaren heen allerlei golfbewegingen."

KBO Deventer is aangesloten bij de landelijke Uni KBO en de Overijsselse tak, maar is onafhankelijk als het gaat om programmering en activiteiten. In Deventer is de bond aangesloten bij de ouderenkoepel SBO en wordt samengewerkt met de protestant-christelijke PCOB.

In Deventer zijn vijfhonderd leden. De organisatie houdt na de sluiting van zaal De Horst een groot deel van de activiteiten elke tweede woensdag in de maand in Ludgerus. Deze worden vaak bezocht door een kleine honderd belangstellenden en mede gedragen door de inzet van vele vrijwilligers. Tot de activiteiten van de afdeling behoort ook hulp bij het opstellen van de belastingaangifte. Bennink: "Hoewel je als vijftiger lid kunt worden, zijn veel leden zeventig plus of in de negentig."

Tot de activiteiten van de jubilerende bond behoorden het afgelopen seizoen onder meer de drukbezochte Paasbrunch met medewerking van Cambio, een dagtocht, een muziekmiddag en een film over Deventer. Bennink: "Naast ontspanning, zoals de vakantietrip in augustus, richten we ons ook op voorlichting. Zo is er op 9 oktober een middag met apotheker Judith Borst over medicijnen. Op 29 oktober is er in het Titus Brandsmahuis in Colmschate een themabijeenkomst over waardig ouder worden, die wordt georganiseerd met de andere Deventer ouderenbonden. Op 13 november is er een cabaretmiddag met duo Wil en Mien, die samen met PCOB wordt gehouden. Op 11 december is er een Kerstmiddag met een gospelkoor."

Het feestprogramma voor het jubileum op 11 september begint om 13.00 uur. Na een eucharistieviering met als voorganger pastoor H. Limbeek wordt een receptie aangeboden door het bestuur. Van 15.00 uur tot 17.00 uur is er een optreden van cabaretgroep Vrouwenspektakel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden