Bewoners van de Vogelslag hebben hemelwaterafvoer afgekoppeld zodat het niet meer het riool instroomt. Rechts Lesley Jeffrey. (foto A. Pluim)
Bewoners van de Vogelslag hebben hemelwaterafvoer afgekoppeld zodat het niet meer het riool instroomt. Rechts Lesley Jeffrey. (foto A. Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Bewoners slaan handen ineen: Vogelslag vangt regenwater op in ton

Deventer - Binnenkort wordt bekend of de gemeente Deventer doorgaat met de subsidie voor de afkoppeling van regenwater. In een aantal Deventer wijken is hier al druk gebruik van gemaakt. Op de Vogelslag is Lesley Jeffrey aanjager.

Door Leo Polhuys

''Het idee om iets met opvang van regenwater te doen, ontstond een paar jaar geleden op een Burendag", blikt Lesley terug. Hij woont al sinds 1978 in de wijk en behoorde tot de eerste bewoners. ''Samen met de gemeente Deventer en het Waterschap zijn we toen gaan kijken wat we in de wijk konden doen. Inmiddels doen er 27 van de 31 woningen rondom het plein aan de Vogelslag mee. Een paar bewoners denken nog na. Doel van onze inspanningen is, om ervoor te zorgen dat er minder regenwater in het riool verdwijnt. Het riool wordt daardoor minder belast en dat is geen overbodige luxe in deze tijden van klimaatverandering, waar je steeds vaker te maken hebt met korte, hevige plensbuien. Het gaat overigens niet alleen om de opvang van regenwater in een ton maar ook om opvang in grindbakken en plaatsing van sedum (plantjes, red.) op het dak, waardoor het dak tijdens hitte koeler blijft en bovendien langer meegaat. Het bijzondere van het project is dat de bewoners de voorzieningen zelf hebben aangebracht. Mooie bijkomstigheid is dat we door dit plan in de buurt ook meer onderlinge samenhang hebben gekregen.''

Midden op het plein achter de woningen aan de Vogelslag staat een pomp waarmee water naar boven kan worden gehaald voor bijvoorbeeld het wassen van de auto.

Buurvrouw M. Heiting deelt met de buren een regenton voor het huis. ''Hij staat er nog maar pas en moet nog een beetje ''aangekleed'' worden. Vroeger spoelde het regenwater allemaal meteen weg in het riool, nu kunnen we het water opslaan en de tuin gieten. Achter het huis hebben we een bak van twee meter diep aangebracht, die vol zit met grond, bedoeld voor de opvang van regenwater. Vroeger bleef regenwater staan en liep het in de schuur maar nu hebben we daar geen last meer van. Dankzij subsidie van de gemeente is alles haalbaar geworden..''

Mevrouw M. Biesterbos is ook blij met de regenopvang in een ton, die voor het huis staat en die ze samen met de buren deelt. ''Als de ton vol zit, kun je de tuin besproeien. Achter mijn woning gaat het regenwater een zinkput in. Het water loopt nu veel sneller weg. Datzelfde geldt voor de carport, waar je ook goed merkt dat het water na een bui in de grond verdwijnt. Als er vroeger een flinke bui viel, gutste het water over de dakgoot maar nu is daar geen sprake meer van.''

Volgens Lesley Jeffrey wordt er op dit moment nagedacht over verdere mogelijkheden tot vergroening en verduurzaming van de buurt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden