Tijdelijke ondernemers in het Senzoracomplex. Rechts  Ivo Wewer, die het leegstandsbeheer uitvoert namens IJsselwonen. (foto Auke Pluim)
Tijdelijke ondernemers in het Senzoracomplex. Rechts Ivo Wewer, die het leegstandsbeheer uitvoert namens IJsselwonen. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Nieuwe bedrijvigheid in Senzorapand: 'Er is nog veel moois te zien'

DEVENTER - Het is alweer een jaar of twee geleden dat Senzora de productie van de beroemde suikerhartjes in het fabriekscomplex in de Raambuurt verliet. In het achtduizend vierkante meter tellende complex op het oudste Deventer industrieterrein hebben zich inmiddels allerlei nieuwe vormen van tijdelijke bedrijvigheid gevestigd.

Door Leo Polhuys

Ivo Wewer is zelf ondernemer en runt in de ruimte van de voormalige technische dienst aan de Bergsingel zijn eigen bedrijf Betonmeester. Hij is namens IJsselwonen tevens leegstandsbeheerder voor Senzora, dat haar productiefaciliteiten voor de zoete snoepjes verkocht aan een partij buiten Deventer en haar activiteiten op industrieterrein Kloosterlanden concentreerde. In de oude fabrieksgebouwen zijn nog steeds medewerkers bezig met de ontmanteling van de voormalige fabrieksruimte. Inmiddels hebben zich diverse ondernemingen tijdelijk in het complex gevestigd. Ivo werd gevraagd zijn huidige taak op zich te nemen vanwege zijn vijftien jaar lange ervaring met leegstandsbeheer in onze regio en landelijk.

Zijn onderneming zat eerst in de kelder van het oude Geertruidenziekenhuis, maar daar ontbrak daglicht. Vandaar de verhuizing naar Senzora. In de oude fabriek en omliggende gebouwen zijn onder meer vintage handelaren, weggeefstichting House of Hope, een internetbedrijf, een aantal kunstenaars en het sfeerteam van Go Ahead Eagles gevestigd. Ivo licht toe: ,,'De ondernemers zitten hier antikraak tegen lage kosten. De opzegtermijn is achtentwintig dagen en dat weet iedere huurder. Het was niet moeilijk om gegadigden te krijgen voor een ruimte. De belangstelling was en is groot. Huurders krijgen een ruimte toegewezen.''

Ivo merkt op dat de herontwikkeling van het complex aanstaande is. Woningbouw ligt voor de hand,. De locatie is hiervoor natuurlijk ook prima geschikt, het complex bevindt zich immers op loopafstand van de binnenstad en als je naar het Pothoofd loopt en deze straat oversteekt, heb je mooi uitzicht over de IJssel. De tijdelijke ondernemers denken er volgens Ivo over om na overleg met de eigenaar te zijner tijd een open dag te houden.

Hij stelt vast: ''Het is voor de Deventenaar natuurlijk ontzettend interessant om nog eens een kijkje te kunnen nemen in de oude fabriek. Veel mensen kennen Senzora, met het karakteristieke witte pand aan de voorzijde, nog van vroeger of hebben hier hun brood verdiend. Er is in het gebouw nog veel moois te zien. In de voormalige ruimte voor de sodaproductie bijvoorbeeld is het net of de tijd een eeuw heeft stilgestaan. We zoeken nog naar een geschikte datum. Ook wordt nog gekeken naar een naam voor de tijdelijke bewoners. In dit verband denken we bijvoorbeeld aan De Raem.''

Meer berichten