Burgemeester Van Humalda van Eysinga verricht op 2 mei 1920 de aftrap bij Go-Ahead - VOC.
Burgemeester Van Humalda van Eysinga verricht op 2 mei 1920 de aftrap bij Go-Ahead - VOC. (Foto: )

100 jaar Vetkampstraat: Vaarwel, hoog water

DEVENTER - Het seizoen 2019/2020 is bij voorbaat al speciaal. Voor het 100e jaar op rij speelt Go Ahead Eagles op de plek die we sinds jaar en dag kennen als de Vetkampstraat. Het stadion als stille, maar o zo geliefde getuige van kampioenschappen, promoties en degradaties. Van overwinningen en nederlagen, van eerste stappen en laatste schreden.

In de zomer van 1920 is het zover: Go-Ahead verhuist van de Ossenweerd naar de andere kant van de stad 'aan den Brinkgreverweg'. Hard nodig, want het veld langs de IJssel staat geregeld onder water, zodat er soms maandenlang niet gevoetbald kan worden. Het is een club die tot de top van Nederland behoort (landskampioen in 1917) onwaardig. Het blijft nog drie jaar 'afzien'. In het seizoen 1919/1920 werkt Go-Ahead de gewone, oostelijke, competitie nog aan de IJssel af, maar de kampioenscompetitie, waaraan het als oostelijk kampioen weer mag meedoen, wordt op het nieuwe veld gespeeld.

Naast Go-Ahead zijn MVV, Be Quick (Groningen) en VOC (Rotterdam) de deelnemers. De Rotterdammers hebben de eer op 2 mei 1920 het nieuwe terrein 'in te wijden', nadat burgemeester Van Humalda van Eysinga de aftrap heeft verricht.

Grote blikvanger van de nieuwe accommodatie is de vaste tribune met 452 zitplaatsen, die trouwens nog niet helemaal af is. Go-Ahead is een week eerder in Rotterdam – zonder de geblesseerde Gerrit Hulsman – beschamend met liefst 6-0 onderuit gegaan tegen datzelfde VOC. Gelukkig is de nieuwe rijzende ster van Deventer er nu weer bij, en dat scheelt een slok op een borrel. Hij leidt het elftal 'met hard werken en flink voetbal' naar een 'halve' revanche: 3-0. Gerrit Prinsen scoort de eerste officiële goal op het nieuwe veld.

Hoewel Go-Ahead duidelijk de bovenliggende partij is, blijft het tot aan de pauze bij 1-0. Daarna is het spelbeeld nog eenzijdiger. VOC's spaarzame aanvallen komen vaak niet verder dan de Deventer middenlinie. Bertus Haes en opnieuw Prinsen tillen de stand naar 3-0. De eerste twee punten 'aan den Brinkgreverweg' zijn binnen.

 

Meer berichten