Herman Riphagen staat te trappelen om op te treden in het museum. ,,Er komt ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen."
Herman Riphagen staat te trappelen om op te treden in het museum. ,,Er komt ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen." (Foto: )

Herman Riphagen tovert circus- en carnavalsmuseum uit hoge hoed

Deventer - Voor goochelaar Herman Riphagen alias 'Armando' belooft 2020 een dubbel goed jaar te worden. Vorige week kreeg hij akkoord om een amusements- en carnavalsmuseum op te zetten. ,,Al moet ik een schuur op de Brink zetten, dat museum gaat volgend jaar open!"

Door Gerreke van den Bosch

Over de collectie hoeft hij zich geen zorgen te maken. ,,De complete verzameling van Tonny Leerink inclusief artiestenkleding, onderscheidingen en documentatie krijgt een mooie plek. Ik verbind zijn naam aan het museum. Het wordt officieel voluit 'Deventer amusements-, circus-, en carnavalsmuseum Tonny Leerink' genoemd. Toen ik hier jaren geleden voor het eerst met Tonny over sprak liep hij er gelijk warm voor. We zijn allebei mesjogge van alles wat te maken heeft met circus en amusement in het algemeen en carnaval in het bijzonder. Leerink is zelfs tot aan zijn overlijden ieder jaar Stadsgrootvorst, tenzij hij het voor die tijd overdraagt aan iemand anders", weet Herman.

Spreekstalmeester

Al sinds mensenheugenis trekken de twee samen op en maken regelmatig uitstapjes naar het buitenland voor hun hobby. Niet alleen Leerink heeft een megacollectie, Herman zelf past ook amper nog in zijn huis. ,,Ik heb vijf slaapkamers stampvol met spullen. Maar niet zo'n gigantische collectie als Tonny. Hij heeft zelfs posters van een circus uit 1959, daarnaast ook boeken, films en natuurlijk prachtige tenues. Tonny heeft een fotografisch geheugen en weet alles tot in detail te vertellen. Als spreekstalmeester weet hij mensen in te pakken en hij staat ook altijd voor ze klaar."

Wensambulance

Op dit moment is Riphagen in gesprek over een pand. Hij heeft zijn oog laten vallen op een locatie in de binnenstad maar daar zitten nog wel haken en ogen aan. ,,Het gebouw moet geschikt zijn voor ziekenhuisbedden. Er moet ook een lift in zitten. Dit in verband met de Wensambulance en mijn samenwerking met Jantje Beton. Daarbij doet Tanika de Koning de opening. Zij is aan bed gekluisterd."

Bij het oprichten van het museum krijgt Herman hulp van vrijwilligers. ,,Het kost heel veel moeite en energie om het allemaal op de rit te krijgen. Gelukkig wil iedereen een steentje bijdragen. Heel blij ben ik met mijn steun en toeverlaat Hielkje en met de hulp van een museumconsulente uit Arnhem. Voor het beheer komt er een stichting. Ik ben druk met fondsenwerving. Ik steek er veel kapitaal in en heb dat in het verleden ook al gedaan natuurlijk. Ik heb ook al een aantal toezeggingen voor sponsoring. Ik heb in de loop der jaren goede contacten opgebouwd. Ik ben een geboren en getogen Deventenaar. Deventer is voor mij alles, eigenlijk ben ik een Deventer Zot", aldus Riphagen.

Binnenkort gaat de crowdfunding van start. Voor meer informatie: accmuseum@gmail.com, telnr. 06-54766383, bgg 0570-657505.

Meer berichten