Rosemarijn (l), Esther en Nuran met het ontwerp van de vlag. (foto Gerreke van den Bosch)
Rosemarijn (l), Esther en Nuran met het ontwerp van de vlag. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Met hart en ziel gaan voor vrede

Deventer - ,,Iedereen wil gehoord worden en er zijn voor een ander. Als die omstandigheden er niet zijn, wordt je ongelukkig", stelt Esther Klaassen die samen met anderen de Dag van de Vrede organiseert.

Door Gerreke van den Bosch

Voor de tweede keer komen inwoners van Deventer in beweging voor vrede. De 'Internationale Dag van de Vrede' is door de Verenigde Naties uitgeroepen als jaarlijkse dag op 21 september. Doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. ,,Er zijn in Deventer tien organisaties die een bijdrage leveren. Wij kunnen helaas dit jaar niet meelopen want wij hebben in Humanitas een Multicultureel feest", vertelt Nuran Florissen van 'Vrouwen voor elkaar'. ,,De locatie ligt op de route en wij komen met een grote bos rozen en vredesduifjes", verzekert Esther haar.

Er is een ochtend- en een middagprogramma. 's Ochtends start om half 11 de 'Walk of Peace' vanaf vier punten. Deelnemers zijn in het wit gekleed en hebben eenvoudige instrumenten. Verzamelpunten zijn het Stationsplein, de Kapjeswelle, de Bergkerk en de Bolwerksmolen. Vanuit vier windrichtingen voert de tocht naar het Grote Kerkhof. Tijdens de vredesloop wordt het lied 'Prayer of the Mother' gezongen van Palestijnse en Israëlische vrouwen. Op het Burgemeestershof wordt om 12 uur twee minuten stilte gehouden, net als elders in de wereld. Na afloop spreekt wethouder Rob de Geest namens B&W een woordje. Er is ook een meditatief vredesmoment en er worden vredeskaarsen aangestoken met een enkele speech en afsluiting met het vredeslied 'Od yavo shalom aleinu'."

Rosemarijn Mulder verzorgt het creatieve deel van het programma dat van 12.30 tot 16.30 uur duurt en plaatsvindt in een tent op het Grote Kerkhof. ,,Ik ga duiven maken met de mensen. De duif staat symbool voor vrede en hulp. Ik vind het leuk om mee te doen. Het is niet alleen de dag zelf maar ook de weg ernaar toe. Je ziet dat wanneer mensen samenwerken en delen alles lichter wordt. Ik heb dat gezien in Afrika maar het geldt natuurlijk ook in Nederland. We hebben hier geen oorlog maar er is veel polarisatie die negativiteit en spanning met zich meebrengt."

Wilma Vermeulen en Frouke Berghuis hebben speciaal voor de vredesdag een mooie vlag ontworpen. ,,We hebben onze eigen vlag gemaakt omdat we niet gekoppeld zijn aan een religie of levensovertuiging. Het gaat ons erom dat we elkaar ontmoeten, in gesprek gaan, geïnspireerd blijven en worden. Wij richten ons op mensen van verschillende leeftijden, geloofsachtergronden en culturen. Iedereen is welkom en deelname is gratis."

Meedoen, of op een andere manier bijdragen, bijvoorbeeld door een donatie? Meld je dan aan op de website op www.zonnelied.nu/mvdv2019. Hier vind je ook meer info over de vredesloop en het programma.

Meer berichten