Meeslepend boek 'Narcist me niet' van Inge Verweij

Deventer - Mag Inge Verweij zo vrij zijn zichzelf een halve Deventenaar te noemen? Ze hoopt het…want écht wat een heerlijke stad is Deventer! De afgelopen zeven jaar is ze vrijwel elk weekend in deze fijne, bruisende stad waar altijd wel wat te doen is.

Door de week woont ze in Bilthoven,  op vrijdag komt ze naar haar lief in Deventer. Maar waarom dit artikel? Deze halve plaatsgenoot van u heeft een boek geschreven dat ze graag onder de aandacht wil brengen.  'Narcist me niet'  is een meeslepende roman over wat een ongezonde liefdesverhouding met je kan doen. Herkenbaar voor mannen en vrouwen, verstrikt (geweest) in een moeizame relatie en om die reden wellicht een steungevend verhaal. 


De titel zegt het al min of meer: het boek gaat over een persoon met narcistische trekjes. Nu hoor je tegenwoordig best vaak iemand haar of zijn ex een narcist noemen. Het lijkt een modewoord geworden te zijn. In dit boek laat de schrijfster, Inge Verweij, dit zware stempel in het midden. Ze laat het aan de lezer over om te oordelen. Ze benadrukt dat dit boek niet is geschreven als wraakoefening. Volgens haar komt het best vaak voor dat mensen vastlopen in een relatie, niet weg kunnen. Of je nu moet blijven uit financiële nood, of vanwege de kinderen, of dat je partner je op een andere manier in de greep heeft, dit is altijd heel droevig om te horen, benauwend ook. Een relatie opbreken is hartstikke moeilijk. Zelf is de schrijfster ook na heel veel jaren bij de vader van haar zoon weggegaan.

In de periode daaraan voorafgaand vond ze het altijd een soort steun te weten dat ze niet de enige was met 'gedoe'. Mensen die in een moeizame relatie zitten, zijn geneigd te denken dat iedereen gelukkiger zijn dan zij. Dat is niet altijd het geval.  Inge hoort van mensen die het boek hebben gelezen dat ze het niet konden wegleggen toen ze er eenmaal aan waren begonnen, ze lazen het in één ruk uit. Zelf heeft ze dat altijd graag bij een boek, dat het je pakt en dat je door wil. Ook zeiden ze dat het benauwend was. Dat is ook precies wat ze heeft willen neerzetten. 

Benieuwd geworden naar de inhoud :
Sjors en Bonnie beginnen hun relatie jong en onbezonnen. Nadat de kinderen worden geboren, ontstaan de eerste scheurtjes. Bonnie vraagt zich de daarop volgende jaren voortdurend af waarom het maar niet wil vlotten tussen haar en Sjors. Terwijl ze dagelijks moeite heeft om het gezin draaiende te houden, komt ze er niet uit of ze nu samenleeft met een narcist of dat zij gewoon een zeikwijf is. Uiteindelijk neemt ze de stap en vertrekt met de kinderen, maar het lukt haar niet zich los te maken. Ze vindt geen permanent onderdak en Sjors blijft haar stalken. Ze zwicht en gaat terug. Er volgen jaren van twijfel en de kiezen op elkaar. Maar als de één de ander soms dood wenst, kan dit niet goed gaan…

Wil je het boek lezen? Het is te koop op internet bij Bol.com en Boekscout.nl en binnenkort ook bij boekhandel Praamstra in Deventer. 

Meer berichten