Historische lezing BLIK

Deventer - Deventer Verhaal/Museum De Waag en Archeologie Deventer organiseren de historische lezing 'Blik' op donderdag 17 oktober om 20.00 uur in het Auditorium van het Stadhuis.

Tijdens het eerste deel van de avond spreekt Evert van de Weg over het ontstaan van blikverpakkingen en de komst van de blikfabricage naar Deventer. Het tweede deel van de avond wordt ingevuld door Martin de Olde en hij gaat in op de actualiteit en innovativiteit van blik als verpakkingsmateriaal.

De komst van de blikfabricage naar Deventer
Evert van de Weg spreekt over het ontstaan van blikverpakkingen in Europa en de ontwikkeling ervan in Nederland. Hij richt zich daarbij met name op de komst van de blikfabricage naar Deventer in 1919 met de oprichting van de firma Thomassen & Drijver. Hij schetst de groei en de veranderingen bij Thomassen & Drijver in de twintigste eeuw, in het licht van de wereldwijde ontwikkelingen in de blikverpakkingen en werpt vanuit het verleden een blik op de toekomst.

De actualiteit en innovativiteit van blik als verpakkingsmateriaal
Martin de Olde spreekt over de actualiteit en innovativiteit van blik als verpakkingsmateriaal. Hoe het perfect past binnen de circulaire economie en de eis naar volledig recyclebare verpakkingen, maar ook tegemoet komt aan de wensen en eisen van de steeds veranderende consument. Of verpakken in blik het voedselvraagstuk op zou kunnen lossen en hoe vernieuwende blikverpakkingen Deventer wereldwijd weer op de kaart zullen zetten als blikstad.

Expositie 'BLIK. Van conserven tot kunst' in Museum De Waag vanaf 15 oktober
De lezing sluit aan bij de expositie 'BLIK. Van conserven tot kunst'. Voor verpakkingsblik moet je in Deventer zijn! Deventer is al honderd jaar een echte blikstad. De blikfabriek Thomassen & Drijver is een begrip en de stad bezit de grootste blikverzameling van Nederland. Blik is een veelzijdig metaal, kent vele technische en culinaire toepassingen en is geliefd bij designers. Wat velen niet weten is dat blik één van de best te recyclen verpakkingen is. De expositie 'BLIK. Van conserven tot kunst' vertelt over de Nederlandse eet- en drinkcultuur en toont de vele artistieke toepassingen van blik.

Iedereen is donderdag 17 oktober van harte welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn 100 plaatsen.

Lezingenreeks
De lezing is de tweede in de historische lezingenreeks van negen lezingen in het seizoen 2019-2020. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Meer berichten