V.l.n.r. Reinhard Crommelin, Jeanne van Loon, Jan den Hartog, Nel Hilkhuijsen en Ben Besselink. (foto Auke Pluim)
V.l.n.r. Reinhard Crommelin, Jeanne van Loon, Jan den Hartog, Nel Hilkhuijsen en Ben Besselink. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Themadag in Titus Brandsmahuis: Levensreis ouderen in schijnwerpers

Deventer -In het Titus Brandsmahuis wordt op dinsdag 29 oktober een themadag gehouden met als onderwerp Waardig ouder worden. De organisatie is in handen van de Ouderen Vereniging Deventer (OVD), Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) en Katholieke Bond van Ouderen (KBO).

Door Leo Polhuys

''Het idee voor een themadag ontstond twee jaar geleden toen een aantal Deventenaren in het Dominicanenklooster in Zwolle een inspirerende bijeenkomst over ouder worden bezocht", vertelt Ben Besselink namens de organisatie van de Deventer themadag, die naast hem bestaat uit Jan den Hartog, Jeanne van Loon, Nel Hilkhuijsen en Reinhard Crommelin.

''Deze bijeenkomst was weliswaar bedoeld voor bestuursleden maar het leek ons een goed idee om het thema breder te trekken en bespreekbaar te maken. De 29e oktober is dan ook bedoeld voor iedere belangstellende, of je nu wel of geen lid van een ouderenorganisatie bent. De themadag is bedoeld voor mensen vanaf vijftig plus, maar ook mantelzorgers zijn welkom.'' De themadag is mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Deventer en Carinova.

Tijdens de voorbereiding kwamen er natuurlijk verschillen aan de orde omdat de PCOB en KBO vanuit christelijk oogpunt opereren en de OVD niet. ,,Maar als gezamenlijke ouderenbonden gaan we ervan uit dat je als mens mee blijft tellen, ondanks je leeftijd. Je bent niet afgeschreven als je ouder wordt", is de eensluidende conclusie van de organisatie.

En of je nu een gelovige achtergrond hebt of niet, in het leven van elke oudere doen zich verschillende fases voor. Besselink: ''Eerst de fase waarin veel dingen niet meer zo nodig hoeven, daarna kunnen zich gebreken gaan voordoen en vervolgens het levenseinde.''

Jan den Hartog: ''Mijn ervaring is dat ouderen met veel vragen zitten. Over veel dingen hebben ze niet nagedacht, bijvoorbeeld over de vraag of je bij de uitvaart nu een kerkdienst houdt of juist niet, Je merkt ook dat dergelijke onderwerpen vaak worden weggestopt. Men praat er liever niet over. De themadag gaat niet alleen om zware onderwerpen, zo is er aan het einde van de dag tijd ingeruimd voor Theater Onbeperkt.''

Tijdens de workshop brieven van betekenis schrijven wordt ingegaan op de vraag hoe je dingen kwijt kunt die nooit hebt kunnen uitspreken. Bijvoorbeeld een brief aan je ouders. Verschillende sprekers zullen hun licht laten schijnen over de levensreis die ouderen doorlopen. Onder hen pastoraal werkster Lonneke van Gunnink, predikant Saar Hoogendijk en notaris Siebe Kuipers. Dagvoorzitter is oud-burgemeester James van Lidth de Jeude.

Informatiestands zijn er onder meer van Carinova en Salland Verzekeringen. De themadag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.30 uur. Opgave en informatie: b.besselink@outlook.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden